Se strica vremea in weekend. 19 judete ale tarii vor fi, incepand cu aceasta seara, sub avertizare de cod galben si portocaliu de ninsoare si viscol. Este vorba in special despre zonele aflate de-a lungul Carpatilor Meridionali si Occidentali.

Intervalul de valabilitate este 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18. Fenomene vizate: ninsori, lapovita, ploi si polei.

In intervalul mentionat, aria precipitatiilor se va extinde si va cuprinde cea mai mare parte a tarii. in noaptea de vineri spre sambata (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sambata (15 decembrie) in Dobrogea va ploua, iar in Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si local in Transilvania vor fi precipitatii mixte si se va forma polei. Local, precipitatiile vor fi importante cantitativ.

Cod Galben
Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 23 – 16 decembrie, ora 18. Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zapada, intensificari ale vantului.

In intervalul mentionat, in Banat, cea mai mare parte a Crisanei, vestul si sudul Transilvaniei, vestul si nordul Olteniei, jumatatea de nord a Munteniei, precum si in zona Carpatilor Meridionali. Occidentali si de Curbura vor fi precipitatii mai ales sub forma de ninsoare si se va depune strat consistent de zapada. Local se vor cumula 25…30 l/mp si izolat 40…50 l/mp.

Vantul va avea intensificari la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar si in regiunile sudice si sud-vestice, cu viteze, in general, de 45…50 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 06 – 16 decembrie, ora 12. Fenomene vizate: ninsori abundente, strat semnificativ de zapada, viscol.

In intervalul mentionat, in judetele Timis si Caras-Severin, precum si in zona de munte a judetelor Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita si Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zapada nou depus va fi semnificativ.

In zona montana inalta va fi viscol, iar rafalele vor depasi 70 km/h.