Atentie, romani! Romania trece, in aceasta noapte, la ora de vara. Cum trebuie sa potrivesti ceasul

Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara, ora 3.00 devenind ora 4.00. Astfel, duminica va fi cea mai scurta zi din acest an.

In acest an, ora de vara se aplica din 30 martie pana in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand se va reveni la ora oficiala de iarna, scrie news.ro. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, ceasurile fiind date inainte cu o ora.

Trecerea la ora de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare, circulatia urmand a se desfasura conform orarului prevazut in mersul trenurilor, au precizat reprezentantii CFR Calatori.

Trenurile de calatori circula dupa ora actuala (de iarna) pana in noaptea de 30/31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. Dupa ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 3.00, care devine ora 4.00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul in care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 4.00 - 5.00, trenurile vor pleca in ordinea rangului.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi de duminica, 31 martie, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare.

Marti, Parlamentul European a votat in favoarea renuntarii la sistemul orei de vara si de iarna, in care ceasurile sunt ajustate cu o ora in fiecare primavara si toamna, masura urmand sa fie aplicata din 2021.

Statele care vor decide sa pastreze ora de vara vor face ultima ajustare a ceasurilor in ultima duminica din martie 2021, iar cele care prefera ora standard (de iarna) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 410 voturi pentru, 192 impotriva si 51 de abtineri, iar intrarea in vigoare a acestuia a fost amanata din 2019 in 2021.

Parlamentarii mai vor ca statele UE si Comisia Europeana sa isi coordoneze deciziile pentru a se asigura ca aplicarea orei de vara in unele tari si a orei de iarna in altele sa nu perturbe piata interna.

In cazul in care Comisia va constata ca aranjamentele referitoare la ora ar putea sa afecteze, in mod semnificativ si permanent, functionarea pietei unice, atunci ar putea sa propuna amanarea datei de aplicare a directivei cu maximum 12 luni, arata textul adoptat.

Acest text este pozitia Parlamentului pentru negocierile cu ministrii UE referitoare la forma finala a reglementarilor.

in februarie 2018, Parlamentul a cerut Comisiei Europene sa evalueze directiva referitoare la ora de vara si, daca va gasi necesar, sa prezinte o propunere de revizuire.

in urma evaluarii, care a primit 4,6 de milioane de raspunsuri, dintre care 84% erau in favoarea renuntarii la schimbarea orei, Comisia a redactat propunerea, care trebuie negociata acum intre Parlament si ministrii UE.

Uniunea Europeana a unificat pentru prima oara aranjamentele referitoare la ora de vara in 1980, pentru a asigura o abordare armonizata a schimbarii orei pe piata unica deoarece, pana atunci, practicile si programele erau neunitare.

Directiva actuala referitoare la timp cere statelor europene sa treaca la ora de vara in ultima duminica din luna martie si revenirea la ora standard in ultima duminica din octombrie.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Pana in 1939, ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, fiind reintrodusa in Romania abia in 1979. Pana in 1996, ora de vara se introducea de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919.

30 mar 19:55Cap Limpede