Fiti foarte atenti ce rosii cumparati si de unde. Specialistii avertizeaza ca unele pot fi toxice. Daca gasiti inauntru firicele alb-verzui, inseamna ca semintele incoltesc si pot acumula solanina, o substanta care dauneaza organismului.

In plus, rosiile sunt tratate cu diverse substante, mai ales daca sunt aduse din afara tarii si trebuie sa reziste unui drum lung.

O femeie a cumparat rosii de la un supermarket din Oradea.

“Am ramas uimiti, asa ceva nu am vazut in viata mea. Am avut impresia ca e vierme. si m-am uitat: ”stai, ma, asta nu e vierme, ca are si verde, ceea ce inseamna ca incolteste, e destul de incoltita”. si zilele trecute mi-a mai povestit cineva c-a luat din alta parte exact asa”, explica femeia.

Fructele si legumele cu seminte incoltite ne pot imbolnavi, avertizeaza specialistii. Acestea acumuleaza o substanta numita solanina, care este toxica pentru organism.

Radu Sumalan, profesor fiziologie vegetala USAMVB Timisoara: “Fenomenul nu este unul singular, se intampla frecvent la rosii, dar si la alte specii – castraveti, poate sa apara la pepene, la mar. Conditiile de mediu, conditiile in care sunt pastrate, din cauza trecerii bruste de la o temperatura scazuta la o temperatura ridicata, samanta iese practic din stadiul acela de latenta si intra in proces de germinare.”

in functie de concentratie si de cantitate, solanina duce la deshidratare si chiar la insuficienta renala.

Dr. Virgil Musta, purtator de cuvant Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” Timisoara: “Fenomenele sunt in special digestive, manifestate prin greturi, prin varsaturi, prin colici abdominale si scaune.”

Fermierii spun ca fructele si legumele aduse din afara tarii sunt de cele mai multe ori tratate cu diverse substante si date cu ceara. si asta pentru a le coace fortat, dar si pentru a rezista la transportul de lunga durata fara sa isi piarda aspectul.

in mod natural, o rosie rezista cel mult 10 zile, insa dupa o serie de tratamente tine si 6 luni.

Marcel Maxim, fermier: “Se folosesc foarte multi fertilizanti, hormoni de crestere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, desi nu ajung la maturitate fiziologica, ele pot coace. Arata impecabil, dar, in interior, procesele fiziologice se dezvolta in continuare.”

in ultimii 5 ani, importurile de rosii au crescut considerabil. Principalii nostri furnizori sunt Turcia, Italia si Spania.

Agricultorii ne dau cateva ponturi ca sa recunoastem o rosie sanatoasa. Codita nu trebuie sa fie uscata. Daca este lemnoasa, inseamna ca rosia a fost grabita sa se dezvolte. Daca in pulpa are un cerc alb e semnul ca a fost tratata cu diverse substante.

Sursa: ProTV