Consumul de aditivi a devenit o problema nationala. Estimarile arata ca, intr-o singura zi, un om poate inghiti chiar si 200 de E-uri. Vorbim despre substante chimice – admise in industria alimentara – dar care pot provoca dezechilibre serioase in organism, daca sunt ingerate in cantitati mari. Iar asta se intampla si pentru ca oamenii nu citesc etichetele, dar si pentru ca producatorii nu respecta intotdeauna limitele admise.

Pro TV a analizat la intamplare cateva produse cu medicul nutritionist Corina Zugravu. Profesor la Facultatea de Medicina si coordonator la Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Institutul de Sanatate Publica, doamna Zugravu si-a pus mana in cap.

”Doamneeee, nici pisicii nu i -as da asa ceva! Slanina, colesterol, grasimi, apa… Apa e sanatoasa cand o bei. Proteina din zer din lapte e ciudat sa fie in cremvursti, conservanti…Icrele practic sunt asa de crap 6%”, spune Corina Zugravu.

Trebuie precizat insa foarte clar ca aditivii adaugati in mancarea noastra sunt acceptati de Uniunea Europeana. Problema este alta: nimeni nu ne poate spune in ce cantitate ii consumam. Pentru ca niciun om nu sta sa-si numere substantele chimice ingerate.

Cata lume stie ca cele mai multe dintre produsele afumate sunt, de fapt, injectate cu aroma de fum sau imbaiate in fum lichid, adica in E-uri. Vorbim iarasi de substante chimice admise pentru conservare, dar care nu au nimic comun cu afumarea naturala traditionala cu lemn.

Si atunci sa nu ne mai mire de ce banalul pachet pus copilului la scoala poate fi o bomba pentru dieta minorului – sustine presedintele Organizatiei Infocons.

Sorin Mierlea, presedinte Infocons: ”intr-un sandvis pe care il punem la un copil la scoala poate sa ajunga pana la 47 de E-uri.”

Situatia este si mai grava atunci cand producatorii NU respecta limitele maxime admise de aditivi alimentari.

Ultimul studiu facut de Ministerul Sanatatii, vechi din 2011, arata ca in cazul a 39 de E-uri identificate in 107 categorii de alimente au existat depasiri. Asta inseamna ca oamenii care au mancat acele produse au acumulat in organism susbstante chimice peste limita sanatoasa, arata Protv.