Guvernatorul BNR a vorbit despre politica monetara si credite la o conferinta „Black Sea and Balkans Security Forum” care a avut loc pe 14 iunie la Constanta.

Isarescu a vorbit despre „normalizarea politicii monetare”, mai precis „retragerea instrumentelor neconventionale utilizate dupa izbucnirea crizei financiare globale, ceea ce ar antrena cresterea graduala a ratelor dobanzilor pe termen scurt si ajustarea treptata a bilanturilor expandate ale bancilor centrale. Acesta din urma este un proces dificil, date fiind implicatiile asupra preturilor activelor la nivel global, care necesita o buna planificare si conditii macroeconomice favorabile si care, in mod inerent, se va dovedi de durata.”

„Cresterea ratelor dobanzilor pe termen scurt este un element de normalizare care se aplica si acelor banci centrale care nu au pasit in afara cadrului conventional de operare, cum este cazul celor mai multe tari din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. in ceea ce ma priveste, eu vad normalizarea ca insemnand revenirea, in cele din urma, la valori pozitive ale ratelor reale ale dobanzilor. Ma indoiesc, totusi, ca acesta va fi un proces rapid. In cazul Romaniei, pasii parcursi pana acum in sensul normalizarii politicii monetare – BNR a ridicat de trei ori rata dobanzii de politica monetara in acest an, dupa ingustarea coridorului format de ratele dobanzilor la facilitatile permanente spre finele anului 2017 – au fost favorizati de doua elemente pozitive in evolutia sectorului bancar.

In primul rand, rata creditelor neperformante a coborat de la peste 20 la suta la sfarsitul anului 2014 la aproape 6 la suta in aprilie 2018, reprezentand cea mai mare ajustare realizata la nivelul UE intr-o perioada relativ scurta de timp. La baza acestei ajustari au stat cerintele conservatoare de provizionare a creditelor neperformante, o abordare pragmatica a activitatii de supraveghere desfasurate de banca centrala si existenta unei facilitati fiscale care a impulsionat dezvoltarea pietei secundare pentru creditele neperformante. in al doilea rand, ponderea detinuta in total de creditele acordate in moneda nationala s-a majorat de la circa o treime in perioada precriza la circa doua treimi in prezent, evolutia fiind benefica atat din perspectiva reducerii riscului de contagiune, cat si din cea a imbunatatirii mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Totusi, un avans prea rapid ar fi riscant. in cazul BCE, desi a inceput deja procesul de reducere a volumului de achizitii de active financiare, este putin probabil ca o miscare in sus a ratei dobanzii-cheie sa aiba loc curand. Nici in cazul unor tari din grupul obisnuit de referinta, precum Polonia si Ungaria, conditiile macroeconomice interne, cu niveluri ale inflatiei curente si proiectate plasate sub tinta, nu par sa justifice inceperea unui ciclu de intarire a politicii monetare in acest an. Atat timp cat ratele reale ale dobanzilor raman negative in toata Europa, un diferential de dobanda prea mare fata de celelalte banci centrale din regiune ar antrena presiuni excesive in sensul aprecierii leului, care – desi cu efecte favorabile in planul inflatiei – nu ar fi o evolutie dezirabila, data fiind accentuarea dezechilibrului extern.”

Sursa: BNR