Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, vineri, ca paisprezece persoane au murit pana acum din cauza gripei, cel mai recet caz fiind al uni barbat din Bucuresti care avea si alte afectiuni medicale, Pintea spunand ca „suntem la un pas de epidemie”, avand in vedere numarul foarte mare de cazuri inregistrat saptamana trecuta.

Sorina Pintea a afirmat, vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca al paisprezecelea deces cauzat de gripa s-a inregistrat, vineri, in cazul unui barbat din Capitala.

„In primul rand as vrea sa va mai dau o veste proasta, gripa a mai ucis un pacient, deci, in acest moment, avem 14 oameni decedati din cauza virusului gripal: barbat de 71 de ani, conditii medicale preexistente din Bucuresti. Da, suntem la un pas de epidemie pentru ca saptamana precedenta numarul de cazuri de depasit numarul de cazuri estimat, prin urmare am avut o saptamana epidemica. Daca doua saptamani la rand numarul de cazuri se mentine la acelasi nivel, deci foarte ridicat, atunci putem vorbi despre o epidemie, dar in acest moment avem suficiente motive de ingrijorare”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Sorina PIntea a precizat ca directiile de Sanatate Publica din judete au fost notificate pentru a anunta Ministeurul Sanatatii in cazul cresterii numarului de viroze, ea precizand ca vaccinarea este cea mai sigura cale pentru prevenirea bolii.

Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anuntat, joi seara, ca a fost confirmat al unsprezecelea deces provocat de gripa, la un barbat de 60 de ani, din judetul Prahova, care nu a fost vaccinat antigripal.

Vineri, CNSCBT a anuntat alte trei decese, la o femeie si doi barbati. Femeia, in varsta de 81 ani, din judetul Arad, avea conditii medicale preexistente, la fel si barbatul de 69 ani din judetul Timis.

Primele cinci decese provocate de gripa au fost anuntate in 9 ianuarie. Alte doua decese s-au inregistrat duminica, la un bebelus de 10 luni din Ilfov si la o femeie de 69 de ani din Prahova, iar doua decese au fost anuntate de specialisti in cursul zilei de marti.