Atentie, romani! Ministrul Finantelor anunta cum se modifica indicele ROBOR! Cum vor fi afectati romanii cu credite!

Ministrul Finantelor a anuntat vineri ca ordonanta 114, care impune noi taxe mediului bancar si de afaceri va fi modificata. Oficialul sustine ca apare un nou indice ROBOR care va scadea ratele la credite si o taxa pentru banci, care sa le stimuleze sa dea imprumuturi multe si ieftine.

Propunerea nu i-a incantat insa pe bancheri, care au plecat nervosi de la intalnirea cu ministrul finantelor. De altfel, intrebat de propriile rate la banca, ministrul Eugen Teodorovici nu a putut spune cat plateste lunar pentru cele trei credite de aproape 700.000 de euro, care apar in declaratia sa de avere.

La aproape trei luni de la intrarea in vigoare a ordonantei 114, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, anunta ca vrea de urgenta schimbarea ei.

Prima modificare propusa este ca indicele ROBOR sa fie calculat nu in functie de cotatiile bancilor, ca in prezent, ci ca o medie a tranzactiilor zilnice facute intr-un trimestru. Ministrul nu a putut spune insa cati datornici vor avea rate mai mici, nici cu cat ar putea fi reduse.

„Din datele BNR sunt diferente in minus la costurile pe care le platesc romanii in lei”, a declarat ministrul Finantelor.

Teodorovici a vorbit si despre cum vrea sa schimbe calcularea taxei aplicate bancilor. Aceasta va depinde de cota de piata a bancilor si de ″harnicia″ ⁣ lor in a da credite multe si ieftine.

„Taxa poate scadea pana la zero daca bancile se indreapta de la ceea ce se intampla azi, de la zona de lacomie catre partea de harnicie - daca incep sa finanteze coerent si intens piata”, a mai spus ministrul.

Reprezentantii bancilor au iesit insa nervosi de la intalnirea cu Teodorovici, care le-a spus ca vrea sa parafeze modificarile la ordonanta 114 chiar saptamana viitoare.

„Vom face o serie de propuneri suplimentare. Vineri s-a facut resimtit nevoia unui nou document. Timpul este extrem de strans”, spune Florin Danescu, presedintele executiv ARB.

Au fost discutii aprinse timp de doua ore intre bancheri si ministrul Finantelor. Fara sa ajunga la o intelegere. De rezultatul acestor negocieri depind ratele pe care le platesc romanii luna de luna. si sunt sume importante, daca ne uitam ca acum creditele in moneda nationala au ajuns la un total de 96 de miliarde de lei, cu 20% mai mult fata de anul trecut.

Cresterea creditelor cu dobanzi mici, asa cum vrea ministrul, ar putea duce la o criza, atrag atentia specialistii financiari.

„Ideea de a stimula sau de a penaliza bancile pentru a acorda credite cat mai multe indiferent de risc cred ca e o greseala. in America, intre 2000 si 2005 s-au dat credite multe la risc mare si dobanda mica, asta a dus la cea mai grava criza financiara”, a declarat Iancu Guda, presedintele Analistilor Financiar-Bancari.

Ministrul Finantelor are si el rate la banca. Numai ca, in fata jurnalistilor, nu a putut spune si cat plateste lunar. In declaratia de avere a ministrului apar 3 credite, cu o valoare de aproape 700.000 de euro, sunt scadente in anul 2045, cand Teodorovici va implini 73 de ani.

Sursa: stirileprotv

22 mar 23:47Cap Limpede