Atentie, romani! Indicele ROBOR ar putea disparea in curand. Cine va scapa de datorii!

Guvernul face un mare pas inapoi, in privinta celebrei ordonante 114, care a bulversat mediul de afaceri. ″Taxa pe lacomia bancilor″⁣, dupa cum au numit-o cei de la PSD, se transforma in ″⁣stimulent pentru harnicie″⁣, anunta ministrul finantelor, Eugen Teodorovici. Altfel spus, doar bancile ″⁣harnice″⁣, adica cele care dau credite multe si ieftine firmelor, si le reduc ratele celor imprumutati in lei, vor plati o taxa mai mica, sau chiar deloc.

Ministrul finantelor i-a chemat pe bancheri sa le spuna cum va fi modificata taxa mult contestata. Nu va mai fi calculata in functie de indicele ROBOR, ca in prezent, ci luand in calcul cotele de piata ale bancilor si ″harnicia″⁣ cu care aceste institutii dau credite.

Bancile care vor da credite ieftine firmelor si populatiei vor avea cel mai mult de castigat, spune ministrul. Doar asa vor putea ajunge sa achite o taxa mica sau nimic. in prezent, taxa pentru banci este calculata in functie de nivelul indicelui ROBOR si e aplicata tuturor activelor financiare pe care le au - de la titluri de stat, pana la credite si rezerve tinute la Banca Nationala.

Florin Danescu, presedinte executiv asociatia bancilor: „Este un punct nevralgic cel cu privire la un nou calcul al ROBOR, daca ramane cel vechi, daca avem un nou indicator″

Varianta discutata este ca, in loc de ROBOR, sa existe un alt indicator, calculat ca medie a dobanzilor tranzactiilor efective facute de banci, si nu a cotatiilor, ca acum. Iar bancile sa-si reduca marjele proprii, si implicit dobanzile, pentru ca ratele la credite sa scada. Modificarile aduse ordonantei 114 ar putea fi adoptate de Guvern chiar saptamana viitoare.

Luna viitoare, ar putea fi decisa si amnistia fiscala, promisa inca din 2018. Vor fi sterse dobanzile si penalitatile pentru impozitele si taxele neplatite de companiile private si de stat, iar datoriile initiale ar urma sa fie platite esalonat. Nu intra aici prejudiciile facute prin evaziune fiscala si nici raspunderea penala in aceste cazuri.

’Spre 100 miliarde de lei sunt banii pe care Romania ii are de recuperat din aceste datorii - sunt sume foarte mari, pe care statul nu cred ca are sanse sa le recupereze″, spune Teodorovici.

Amnistia ar putea viza datoriile acumulate pana in 2018. Potrivit datelor de la Fisc, printre cei mai mari datornici la stat sunt chiar… companiile de stat.

Sursa: stirileprotv

20 mar 23:11Cap Limpede