In Ordonanta de Urgenta 114 din 2018, pe langa o serie de „beneficii” adoptate de Guvern pentru sectorul constructiilor, apare si sistarea contributiei la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat.

Potrivit textului publicat in Monitorul Oficialnr 1.116 din 29.12.2018, pentru salariatii din constructii cota contributiei de asigurari sociale (CAS) este mai mica cu 3,75 puncte procentuale fata de cea de 25% cat este pentru restul salariatilor. Aceasta reducere este „oferita” de fapt din sistarea contributiei la fondul de pensii administrat privat, dupa cum reiese din textul ordonantei.

Pentru constructori, producatori, arhitecti, ingineri si consultanti tehnici au fost introduse in Codul Fiscal prevederi speciale pentru urmatorii 10 ani, potrivit publicatiei Arena Constructiilor.

Facilitatile fiscale sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv. Lista domeniilor pentru care se aplica aceste facilitati este mai jos. Una dintre aceste facilitati este reducerea contributiei la pensie. Potrivit textului, cota scade cu 3,75 puncte procentuale fata de cea de 25% cat este pentru restul salariatilor din economie. Acest procent nu se mai vireaza insa la Pilonul II, asa cum se vireaza pentru un angajat din alt domeniu. Informatia a fost confirmata pentru Edupedu.ro, de catre reprezentantii fondurilor de pensii. „Scutirea” de contributie pentru Pilonul II intra in vigoare de luna aceasta.