Orice roman care este asigurat in sistemul public de sanatate are posibilitatea de a beneficia de servicii medicale in afara tarii. Conditiile sunt reglementate printr-o serie de formulare, care se obtin de la casele de asigurari de sanatate.

Pentru a beneficia de servicii medicale in alte tari europene, este necesar, in primul rand, cardul european de asigurari sociale de sanatate, care se obtine in urma unei cereri scrise a asiguratului la casa de asigurari in a carei circumscriptie isi are domiciliu solicitantul. Se elibereaza in termen de maxim 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al UE, relateaza adevarul.ro.

Formularul European E112 „Atestat privind mentinerea dreptului la prestatiile in curs pentru asigurarea de boala-maternitate“, fiind inlocuit din mai 2010 cu formularul European S2 – „Document de deschidere de drepturi la tratament planificat“. Acest formular se utilizeaza pentru : 1. persoanele asigurate si membrilor de familie (sot/sotie,copii,parinti aflati in intretinere) care beneficiaza de prestatii de boala in Romania si care solicita casei de asigurari autorizarea intoarcerii in statul de resedinta UE pentru continuitatea primirii serviciilor medicale prin intermediul formularului S2; 2. persoanele asigurate si membrilor de familie care sunt autorizati prin formularul S2 de casa de asigurari sa obtina tratament medical in alt stat membru UE. Eliberarea formularului S2( E112) se face prin depunerea unei cereri la casa de asigurari insotita de o serie de documentatie: act de identitate al beneficiarului, adeverinta de salariat / asigurat eliberata de CASVS – original, dosar medical (copii ale documentelor medicale), raport medical (model tipizat – original), acceptul clinicii din statul membru UE unde urmeaza sa se efectueze prestatiile medicale cu precizarea obligatorie a perioadei. Din raportul medical trebuie sa rezulte ca, serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de baza, de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, precum si faptul ca acesta nu poate fi efectuat intr-un interval de timp rezonabil in niciuna dintre unitatile sanitare din Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Formularul European E106 Reprezinta “Atestat privind dreptul la prestatiile in natura ale asigurarii de boala-maternitate in cazul persoanelor care isi au resedinta intr-un alt stat decat statul competent“. Acest formular E106 ,din mai 2010 a fost inlocuit conform regulamentelor europene cu formularul S1. „inregistrare pentru asigurare medicala” . Prin urmare formularul S1 (E106) se elibereaza la cererea salariatului detasat, studentului asigurat in Romania si care pleaca cu bursa Erasmus in unul din statele membre UE, unde are resedinta;

Formularul European E109 Denumit „Atestat pentru inscrierea membrilor familiei persoanei asigurate si actualizarea listelor’“ si care la fel ca formularul E106 a fost inlocuit cu formularul S1 din mai 2010. Se elibereaza pentru copiii salariatilor detasati in unul din statele membre UE;

Lista completa o gasiti aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.