De 8 ani, marii producatori au redus treptat sarea din compozitia alimentelor pe care le fabrica. Asta dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a avertizat ca nu trebuie sa consumam mai mult de 5 grame pe zi, adica o lingurita de sare. Cel mai usor a fost de micsorat cantitatea de sare din franzela, produsul de panificatie cel mai consumat in randul romanilor.

Peste 150 de mii de romani mor, in fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Iar sarea din bucate este una din cauzele agravante. Am ajuns sa inghitim chiar si 20 de grame de sodiu pe zi. De 4 ori mai mult decat limita normala.

Desi ne ameninta sanatatea, doar marile companii de alimentatie au redus cantitatea de sare din retete. Micii producatori si restaurantele pun in continuare dupa ureche.

25% din sodiul consumat zilnic vine din surse naturale – spun specialistii. Asta inseamna ca noi nu ar mai trebui sa adaugam sare deloc, devreme ce ouale, carnea sau laptele ajung pe masa noastra deja sarate natural. Nimeni nu tine cont de asta.

Analizele facute de Institutul de Bioresurse Alimentare arata ca in 100 de grame de zacusca gasim 2 grame si jumatate de sare. Aproape 2 grame de clorura de sodiu se afla si in suta de grame de sunca, indiferent ca e de porc, curcan sau afumata.

Iar in branzeturi si cascaval depasim 3 grame de sare, la 100 de grame de produs. in crenwursti, de exemplu, se afla 2 grame de sodiu la suta de grame de carne. Vorbim asadar despre un mic dejun nesanatos, cu peste 10 grame de sare.

Asa arata produsele industriale. Sa nu credeti insa ca cele traditionale – vandute de tarani in piete – sunt mai putin sarate. Echipa de la Inspectorul Pro a dus la analiza pastrama de porc, muschi file si carnati afumati. Iata ce a gasit in compozitia lor Institutul de Bioresurse Alimentare.

Nastasia Belc, cercetator: ”Cea mai mare concentratie de sare ne-a dat la pastrama de porc: 4,1 grame sare la 100 grame, urmata de muschi, cu 3,6 grame, adica aproape 4. si apoi carnatii cu 2,1. Primele doua sunt putin cam mari.

si astfel ajungem sa mancam cu 75 la suta mai multa sare decat ar trebui. Iar asta nu ne face bine deloc. Cand organismul absoarbe sodiu in exces, retine apa in exces. Facem tensiune si ne sunt afectate creierul, inima si rinichii.

Exista studii care arata ca un continut excesiv de sare duce la aparitia fibrozei la nivelul cordului. Practic, inima devine dintr-un muschi elastic o carne batrana, spun cardiologii.

Raluca Naidin, medic specialist cardiolog: ”Inima o poate ingrosa, pentru ca cu cat presiunea e mai mare, efortul e mai mare al cordului. Ajunge ca muschiul inimii sa sufere.”

In momentul de fata, 40 la suta dintre romani sunt hipertensivi. Foarte multi, spun medicii. Iar cifra nu va scadea daca nu tinem cont de recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii: 5 grame de sodiu pe zi. Adica o lingurita de sare in 24 de ore! Unii isi pun atat numai la masa de pranz.

Citeste mai mult pe stirileprotv