„Statul roman ii va convinge pe tineri sa aiba copii daca le va asigura suficiente locuri in crese si gradinite si ii va sprijini financiar sa se intoarca la munca”, este parerea unor specialisti in fertilitate de peste hotare, care au vazut cum numarul nasterilor scade atunci cand autoritatile nu sustin eficient familia. Acum tara noastra are cea mai scazuta natalitate din ultimii 50 de ani, iar anul trecut au emigrat 210.000 de romani, printre ei cupluri tinere.

Anda Ionela stefan: „Cum suntem noi cu patru, in jur de 100 de euro de copil primeste sotul meu, la salariu lunar. La cresa noi platim, la gradinita platim, la scoala platim. Dar platim in functie de salariu. Asa calculeaza statul italian si probabil de asta o sa si ramanem aici.”

In Romania se nasc 21 de bebelusi in fiecare ora. Nu e deloc mult, pentru ca dupa 1989 natalitatea a scazut dramatic; in 1990, cifrele erau deja la jumatate. Tendinta s-a mentinut, iar populatia s-a redus la 19 milioane.

Tara noastra nu a avut, in ultimele doua decenii, o strategie de crestere a natalitatii. Concediul de doi ani, dupa nastere, este lung, dar parintele care iese din campul muncii nu stie niciodata cati bani va primi. In ultimii ani, in alte tari cu probleme economice, cum este Grecia, autoritatile au ajuns la concluzia ca, taind alocatii si concedii pentru parintii, pierd de fapt sanse de redresare a tarii.

Dr. Kostas Pantos, specialist fertilitate: „Acesta este viitorul tarii si, totusi, populatia Greciei scade! Daca o tara vrea sa incurajeze parintii sa aiba copii, trebuie sa existe stimulente. Ajutor financiar pentru educatie, un concediu de maternitate mai mare pentru mama si concediu parental si pentru tata.”

Sursa: Stirileprotv