Acasă Stirile zilei Astronomii au descoperit o galaxie masiva, veche aproape cat Universul!

Astronomii au descoperit o galaxie masiva, veche aproape cat Universul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astronomii au descoperit o galaxie masiva a carei lumina a fost emisa in „copilaria” Universului.

Ea a emis lumina acum circa 13 miliarde de ani, la mai putin de 900 milioane de ani de la nasterea cosmosului. Numita HFLS3, galaxia are o masa de stele de aproape 40 miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui.

Galaxia noastra, Calea Lactee, produce stele noi cu o rata echivalenta unei mase stelara pe an, insa HFLS3 „naste” stele noi de peste 2.000 de ori mai rapid, fiind una dintre cele mai productive din universul cunoscut.

Distanta imensa intre noi si HFLS3 inseamna ca lumina ei a calatorit circa 13 miliarde de ani inainte de a ajunge la noi. Prin urmare, noi o vedem asa cum era ea in „copilaria” Universului, la doar 880 de milioane de ani dupa Big Bang.

La acea varsta tanara, HFLS3 avea aproape masa Caii Lactee. Dupa 13 miliarde de ani, ea ar trebui sa fie la fel de mare ca cele mai masive galaxii cunoscute pana acum in Univers.

Acest lucru face din obiectul recent descoperit o enigma. Potrivit actualelor teorii despre evolutia galaxiilor, galaxiile masvie precum HFLS3 nu ar fi trebuit sa existe atat de repede dupa Big Bang. Primele galaxii ar fi trebuit sa fie relativ mici si usoare si sa aiba o rata de formare a stelelor doar un pic mai mare decat cea a Caii Lactee.

Galaxia a fost descoperita de telescopul spatial Herschel de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Observatorul european austral (ESO) a anuntat si el miercuri rezultate remarcabile obtinute cu ajutorul retelei de radio-telescoape ALMA, inaugurata oficial pe 13 martie in desertul Atacama (Chile). ALMA a localizat cu precizie peste o suta de galaxii, caracterizate printr-un grad ridicat de formare de stele in Universul tanar.

„ALMA este atat de puternica incat, in cateva ore, a captat tot atatea imagini ale galaxiilor cat toate telescoapele asemanatoare din lume in peste zece ani”, a spus ESO intr-un comunicat.

Rezultatele ESO au fost publicate in revista Societatii regale de astronomie britanica si in publicatia americana Astrophysical Journal.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos