Argila era folosita de egipteni in procesul de mumificare a cadavrelor, iar proprietatile sale o recomanda ca un agent foarte puternic de regenerare fizica, avand actiune remineralizanta, reechilibranta si antitoxica.
Folosirea argilei pe cale externa, despre care au cunostinta cetatenii lumii noastre contemporane, este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, la fel ca si folosirea ei pe cale interna, prin ingerare, aspect necunoscut astazi pe scara larga.
„Profesorul Strumpf, de la Universitatea din Berlin, a prescris argila, in anul 1903, pentru tratarea a numerosi bolnavi atinsi de holera asiatica. in timpul razboiului din 1914-1918 se adauga in mustarul destinat unor regimente franceze o cantitate mica de argila. Contrar altor unitati, regimentele acestea n-au fost decimate de dezinterie. Trupele rusesti, de asemenea, foloseau argila pe cale interna”, recapituleaza Gerard Coutaret, autorul cartii „Terapia cu argila”, editata de Best Business.
Antiseptica, bun cicatrizant
Proprietatile argilei sunt numeroase. in primul rand, argila este antiseptica. Proprietatile bactericide ale argilei sunt intrebuintate eficient in numeroase stari infectioase, precum: enterite, colite, colibaciloza, afectiuni pulmonare sau parazitare (parazitoze intestinale). De asemenea, argila este un bun cicatrizant, fiind, totodata si un absorbant. 5 g de argila sunt de ajuns ca sa decoloreze 10 cm3 ai unei solutii de albastru de metilen de 0,1%. Argila absoarbe mirosurile si are si proprietati antitoxice, scrie doctorulzilei.
Previne imbatranirea
Specialistii au analizat argila verde, iar concluzia lor este ca aceasta poate fi folosita in tratarea mai multor boli, dar mai ales utilizata impotriva imbatranirii. Argila verde contine: siliciu – 49,10%; alumina – 14,61%; seschioxid de fier – 5,65%; var – 4,44%; magneziu – 4,24%; acizi alcalini – 3,08%; anhidrica titanica – 0,74%; umiditate – 7,40%; pierdere la foc – 10,85%.
„Puternicul ei continut in siliciu o recomanda in numeroase afectiuni, indeosebi arterioscreloza, tuberculoza, imbatranire si in stari degenerative multiple. Importanta magneziului, a fierului, a calciului in terapeutica permite sa se explice rolul curelor argiloase in astenii, demineralizari, stari cancerigene, anemii”, scrie Gerard Coutaret.