Scriitorul si filosoful Andrei Plesu a prezentat mai multe scenarii prin care Romania poate fi salvata, opinand ca nu protestelor vor aduce aceasta salvare, dar ca aceasta poate veni de vreme ce exista oameni capabili sa se angreneze intr-o lupta civila.

„Din pacate, protestele nu pot salva Romania. Ele arata doar ca Romania poate fi salvata, de vreme ce exista oameni capabili sa se angajeze atat de direct intr-o lupta civila. Cata vreme guvernarea e indiferenta, suverana, sigura pe dreptatea ei…Problema acestei guvernari este ca se crede infailibila. N-am vazut niciodata sa spuna, o data, „am gresit”. Greseala e la altii, tot timpul. in cel mai bun caz se admite ca au fost unele greseli de comunicare”, a declarat Andrei Plesu la Digi24.

Cand vine vorba despre elemente ce pot salva Romania, desi afirma in prima fraza ca nu are decat „idei utopice”, aceste prezinta doua solutii, si anume oameni din interiorul PSD care sa iasa din viziunea actuala a partidului si sa vina cu un nou tip de a face politica sau o trezire a opozitiei.

„Contez pe faptul ca un partid mare ca Partidul Social-Democrat trebuie sa contina si oameni – si sunt sigur ca e asa – care isi dau seama, ca orice om normal, ca lucrurile nu merg bine, ca ceva nu e in regula, ca dam directive pe care pe urma le retragem, ca ne balbaim, ca dam Declaratia 600, ca o amanam, pe urma poate o schimbam…si-s multe asemenea exemple. Nu se poate sa nu-si dea seama si unii din PSD ca asta nu e in regula. Nu se poate sa nu existe si oameni in PSD care sa se simta jenati ca interfata lor ca partid de comunicare cu poporul e un baiat care la intrebarea De ce-ti bati nevasta? raspunde Fiindca pot! sau la intrebarea de ce aveti penali? Pentru ca putem! Asta nu e politica, nu e comunicare, e imbranceala de bodega!

Asta e o varianta: partidul sa se trezeasca, sa gaseasca resurse – si sunt sigur ca exista – care sa fisureze acest bloc de beton de la suprafata, care blocheaza tot si care se recicleaza in colectivitati mici, de la o guvernare la alta.

Acest partid nu va putea supravietui la nesfarsit in varianta asta, daca lucrurile raman in limitele unei minime normalitati.

O a doua solutie ar fi opozitia, evident. Nu se poate iesi dintr-o criza politica fara o participare intensa a partidelor de opozitie. N-au majoritate? Sa se uneasca! Sa faca ceva impreuna care sa-i duca spre popularitate, spre coerenta politica, spre persuasiune in raport cu intreaga tara. (…) Avem un USR care a ajuns sa scada in sondaje, avem un PMP care e la limita, avem PNL-ul care e mai sus, dar nu promite nimic! Sa se faca macar asta! De-aia am spus ca sunt solutii utopice. Pentru ca nu cred ca PSD va ajunge la o forma de verticalitate eficienta si nici ca opozitia se va coagula”, considera Andrei Plesu.

Filosoful lasa si un al treilea scenariu posibil, PSD sa fie lasat sa guverneze in felul propriu pana la finalul acestui mandat, iar votantii sa produca o schimbare radicala in alegerile din 2020, dar afirma ca acesta este un scenariu riscant si imprevizibil.

„Nu stim de ce sunt in stare (actualii guvernanti – n.r.), din ce am vazut pana acum intr-un an, nu stim de cate ori mai schimba guvernul in trei ani, poate mai schimba de sase ori, sa vedem cu cine, cu ce ministri vor lucra, cu ce programe, pentru ca au luat nenumarate hotarari care: 1. nu duc spre prioritatile reale ale tarii si 2. pe care ei insisi le-au recuperat intr-un fel, le-au modificat, deci e o balbaiala generala”, considera Andrei Plesu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.