Amenintarea lui Putin care provoaca fiori la Bucuresti: "Vom orienta armamentul asupra tarilor unde SUA vor instala rachete"

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, ca Rusia ia in calcul desfasurarea de rachete capabile sa loveasca „teritoriile unde se afla centrele de decizie”, in cazul in care Statele Unite vor instala noi sisteme in Europa.

„Rusia nu intentioneaza sa desfasoare prima astfel de rachete in Europa. Daca insa acestea sunt desfasurate si livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situatia si va genera grave amenintari pentru Rusia”, a declarat presedintele rus intr-un discurs rostit in fata camerelor reunite ale parlamentului - Duma de Stat si Consiliul Federatiei, mentionând ca unele rachete ar putea atinge „Moscova in 10-12 minute”.

Astfel, el a subliniat ca Rusia ar putea folosi rachetele nu doar impotriva „teritoriilor de unde ar putea aparea o amenintare directa, ci si impotriva teritoriilor in care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, informeaza AFP, citat de Agerpres.

„Rusia va reactiona imediat de indata ce amenintarea impotriva sa va deveni reala si-si va orienta armamentul nu doar asupra tarilor unde SUA isi vor instala rachetele, ci si asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin in discursul rostit in fata Adunarii Federale (parlamentul bicameral), potrivit TASS.

Acest avertisment intervine dupa ce Washingtonul si-a suspendat participarea la Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 km, acuzând Rusia de incalcarea prevederilor acestui document semnat in 1987. Moscova a raspuns intr-un mod similar si, daca intre timp partile nu se vor razgândi, tratatul va deveni caduc in luna august.

Vladimir Putin a acuzat SUA ca au recurs la „acuzatii imaginare impotriva Rusiei pentru a motiva iesirea lor unilaterala” din tratat, apreciind ca Washingtonul ar fi „trebuit sa spuna ceva sincer”. La fel ca in alte rânduri, presedintele rus a acuzat SUA de incalcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 in dispozitivul de aparare antiracheta din România si Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croaziera cu raza intermediara de actiune.

„Suntem pregatiti de negocieri privind dezarmarea, dar nu intentionam sa batem la usi inchise. Vom astepta ca partenerii nostri sa recunoasca necesitatea dialogului pe baza de egalitate”, a mai avertizat el.

in continuare, presedintele rus a detaliat indelung progresele in proiectarea de noi arme, in special rachete „hipersonice” prezentate in detaliu in discursul sau catre camerele reunite ale parlamentului anul trecut: Kinjal, Peresvet, Zirkon, Avangard, Sarmat.

Putin le-a cerut americanilor mai intâi sa „calculeze raza si viteza noilor armamente„ rusesti, inainte de a lua decizii care ar putea crea noi amenintari grave pentru Rusia, avertizând ca in acest caz represaliile vor fi inevitabile.

Totodata, presedintele rus a indemnat SUA sa lase de o parte iluziile privind obtinerea unei suprematii militare globale, dar a mentionat ca Rusia nu este interesata intr-o confruntare cu Statele Unite, nu este principala lor amenintare, iar Moscova doreste sa aiba relatii de prietenie pe baze de egalitate cu Washingtonul.

20 feb 16:32Cap Limpede
Loading...