In contextul recentei aprobari de catre Guvernul Romaniei a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care acest proiect o genereaza la nivelul bugetului general consolidat.

”Consideram ca se impune ca prezentarea si consultarile pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu si lung sa contina in expunerea de motive informatiile despre sursele de finantare a cheltuielilor, in conformitate cu prevederile Legii finantelor publice nr. 500/2002 si ale Legii responsabilitatii fiscale nr. 69/2010. Semnalam lipsa de sustenabilitate economica a cresterilor de cheltuieli ce decurg din modificarile propuse de acest proiect, pana la un nivel ce prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depasesc cu mult limitele prevazute de angajamentele europene ale Romaniei sau potentialul de finantare de care dispune economia romaneasca”, spun reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), intr-un comunicat, potrivit News.ro.

Ei afirma ca este de asteptat ca in lipsa unor surse de finantare clar identificate, astfel de masuri sa fie urmate de adoptarea intempestiva a unor ajustari bugetare drastice in sensul cresterilor semnificative de impozite si taxe si/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificand de cele mai multe ori investitiile, ”atat de necesare pentru o crestere economica sanatoasa”.

In plus, fiind vorba de cresteri prezumabil permanente ale cheltuielilor cu pensiile si de mentinerea unui sistem de finantare a acestora din contributiile contemporane ale salariatiilor si a altor contributori la bugetul asigurarilor sociale (sistemul “Pay-as-you-go”), analiza de impact a legii trebuie sa aiba in vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci si impactul asupra sustenabilitatii pe termen mediu si lung a sistemului de pensii publice.

”Aceasta este cu atat mai necesara in contextul in care proiectiile demografice pentru Romania indica o imbatranire accentuata a populatiei, si implicit inrautatirea in ritm alert a raportului dintre numarul de salariati (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurari sociale) si cel al pensionarilor”, adauga ei.

AmCham Romania precizeaza ca este important sa se aiba in vedere, alaturi de principiile mentionate de initiatorii legii si principiul echitatii inter-generationale. in caz contrar, implementarea singulara a cresterilor de pensii, fara masuri complementare de asigurare a sustenabilitatii pe termen scurt, mediu si lung are potentialul de a intensifica tensiunea sociala, de a afecta principiul solidaritatii sociale, care ar trebui sa fie simetrica, precum si de a periclita situatia macroeconomica a tarii, arata AmCham Romania.

”Facem asadar un apel public ca Guvernul Romaniei, in calitate de initiator al legii sa prezinte o analiza completa si explicita a implicatiilor noului cadru legislativ, si ca Parlamentul, inainte de adoptarea legii sa cantareasca cu prudenta si responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generatiile prezente si pentru cele viitoare”, se mentioneza in comunicat.

In prezent, peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre fac parte din AmCham Romania.