Zapada tarzie din ultimele zile a avut un caracter neobisnuit atat din punct de vedere calendaristic ci mai ales datorita culorii foarte ciudate de un rozaliu spre portocaliu. Rozaliul asternut peste zapada care a starnit atatea controverse s-a asternut peste zapada din toata Europa si provine de la prafu saharian, potrivit meteorologilor.  Potrivit meteorologilor, fenomenul este unul rar, avand loc o data la cinci ani.

Praful saharian adus de furtunile de nisip a colorat zapada din zonele muntoase din estul Europei, creand peisaje parca desprinse de pe Marte. Scenele neobisnuite au fost date de o combinatie de particule de praf, nisip si polen, transportata de furtunile de nisip din nordul Africii.

„Cand nisipul este ridicat la niveluri inalte in atmosfera, el ajunge sa fie distribuit si in alte zone mai indepartate. Daca ne uitam la imaginile surprinse de satelit, se pot observa cantitati semnificative de praf si nisip in atmosfera care traverseaza Marea Mediterana,” explica meteorologul Steaven Keates, citat de The Guardian.

„In partea de sud a Peninsulei Balcanice, exista in suspensie concentratii semnificative de praf saharian. In zona de sud a Peninsulei Balcanice, in zona Turciei si spre bazinul estic al Marii Negre sunt concentratii importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulatie sud-vest nord-est, motiv pentru care in partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, in zona Turciei, se vor inregistra la nivelul solului concentratii mai mari de praf saharian, pentru ca in aceste zone sunt precipitatii care sa ajunga la sol. Toata acesta situatie se datoreaza actiunii puternice a unui ciclon in zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulatia sudica intensa. Este antrenata o masa de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, precizeaza si Gabriela Bancila, meteorolog.

Turistii aflati pe partiile din Rusia, Ucraina sau Bulgaria au postat fotografii cu peisajele portocalii pe retelele de socializare, imagini insotite de mesaje precum: „Imagine de pe Marte. Apocalipsa a sosit.”

sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.