Marketingul agresiv de peste Ocean a impus 14 februarie cea mai romantica zi a anului, insa povestea Sfantului Valentin este plina de semnificatii.

In istorie au existat mai multi sfinti care au purtat numele Valentin, dar se crede ca patronul iubirii este un barbat misterios din secolul al III-lea, a carui soarta a fost de-a dreptul sfasaietoare. Sf. Valentin din Terni a fost martirizat in 269 d.Hr., noteaza businessinsider.com.

Potrivit legendei, medicul si preotul roman a fost batut, ucis cu pietre si decapitat dupa ce s-a aflat ca oficia slujbe de cununie cuplurilor crestine. Mai mult, se crede chiar ca a incercat sa-l converteasca pe insusi imparatul Claudiu al II-lea. Valentin a devenit patronul iubirii, tinerilor si casatoriilor (precum si al ciumei, epilepsiei si apicultorilor), ziua de 14 februarie fiind desemnata de Papa Gelasius I in anul 496 d.Hr.

Exista date cu privire la faptul ca sarbatoarea a fost menita sa inlocuiasca festivalul de fertilitate pagana Lupercalia, zi in care se obisnuia ca numele tuturor fetelor nemaritate sa fie scrise pe biletele, care apoi erau introduse intr-o cutie.

Fiecare barbat extragea cate un biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg. Odata cu trecerea timpului, zilei de 14 februarie i-au fost asociate mai multe legende. Una dintre acestea vorbeste despre dragostea pe care Valentin i-o purta fiicei oarbe a temnicerului sau.

Tanara si-ar fi recapatat vederea in momentul in care a primit biletul de adio al acestuia, semnat „Al tau Valentin“. Desi consideram ziua de 14 februarie cea mai romantica a anului, adevarul este ca nu stim prea multe despre adevarata viata a Sfantului Valentin, existand 15 sfinti cu acest nume comemorati de Biserica Catolica. Deoarece originile sale sunt atat de obscure, in 1969 a fost scos din Calendarul Roman de catre Biserica Romano-Catolica (dar el este considerat inca un sfant), scrie Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.