Multi dintre noi am experimentat senzatia stranie ca au mai trait ceea ce tocmai s-a intamplat. Sentimentul de deja nu apare spontan si reprezinta o puternica impresie de familiaritate a unor locuri necunoscute sau evenimente pe care le traiesc, desi este o experienta noua. Un studiu scoate la iveala informatii in aceasta situatie, potrivit ScienceDaily.

sansa ca o persoana sa experimente senzatia de deja-vu in decursul vietii este foarte mare. Conform mai multor studii, aproximativ doua treimi din indivizi au avut senzatia stranie de deja vu.

Cercetatorii afirma ca este un fenomen foarte greu de studiat in laborator din cauza faptului ca nu exista un stimul identificabil, care ar putea arata clar de la ce porneste sentimentul de familiaritate.

Episoadele de deja vu ar putea fi strans legate de modul in care amintirile sunt stocate in creier.

Lobul temporal al creierului este regiunea responsabila de detectare a unor lucruri, de familiaritate sau de recunoastere a unor evenimente, spun expertii.

Desi momentan legatura dintre deju vu si lobul temporal ramane necunoscuta, exista indicii care deriva de la persoanele care sufera de epilepsia lobului temporal (o boala in care activitatea celulelor nervoase ale creierului sunt deranjate cauzand convulsii). Descoperirile ar sugera ca senzatia de deja-vu ar putea fi provocata de o defectiune electrica a creierului.

Studii clinice arata ca unii pacienti bolnavi de epilepsie a lobului temporal, inainte de criza de convulsii, au deja vu, ca un fel de avertisment inaintea crizei.

Pentru persoanele sanatoase, cercetatorii afirma ca ar fi vorba despre o „eroare” a creierului, cand neuronii responsabili de recunoastere si familiaritate nu functioneaza. Creierul atunci incurca prezentul cu trecutul. De fapt, aceleasi impulsuri electrice anormale intalnite la bolnavii de epilepsie pot fi prezente la persoanele sanatoase, cum sunt spasmele musculare involuntare la o persoana care abia adoarme.

O alta explicatie a senzatiei de deja vu la persoanele sanatoase ar fi atribuita unei incurcaturi in caile neuronale. Acest lucru se intampla deoarece creierul cauta constant sa creeze perceptii in legatura cu lumea din jurul nostru, dar are „materiale” limitate. De exemplu, e necesar un singur simt, cum ar fi un mirosul cunoscut, pentru a ne aminti anumite lucruri.

Deja vu poate fi asociat cu discrepante ale memoriei in creier, astfel informatia senzoriala ar putea intrece memoria pe termen scurt si ar putea ajunge, in schimb, la memoria pe termen lung.

Cercetatorii spun ca inca mai sunt multe de invatat despre acest fenomen si mecanismul din spatele lui, dar spera ca viitoarele studii vor oferi dovezi concludente despre strania senzatie de deja vu, scrie digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.