In fiecare ora, noua romani isi parasesc tara si se stabilesc intr-un alt stat, cei mai multi tot in Uniunea Europeana. In acest context Romania este pe ultimul loc in Europa din punct de vedere al capacitatii de a atrage si tine in tara personalul calificat, arata un studiu al think-tank-ului belgian Bruegel. In conditiile recesiunii si somajului ridicat consemnate dupa 2008, lipsa fortei de munca a fost un factor minor. Dar, incepand cu revenirea economica de dupa 2012, criza fortei de munca a reaparut.

De altfel, conform unor estimari neoficiale, aproape cinci milioane de cetateni romani traiesc si muncesc in Uniunea Europeana. Doar in Spania, Italia, Germania si Marea Britanie se afla aproape 4,5 milioane de romani. Neoficial, in Spania si Italia sunt impreuna aproximativ 3 milioane de romani, in timp ce in Germania si Marea Britanie sunt impreuna aproape 1,5 milioane.

Recent, severitatea acestei probleme a depasit maximul pre-criza, mai ales in tarile din centrul si estul Europei, noteaza sursa citata. De aceea, concluziile din perioada pre-criza sunt valabile si acum: emigratia din tarile din centrul si estul Europei are un impact negativ major asupra pietei locale a muncii si creeaza deficit de lucratori.

Pe de alta parte, arata sursa citata, cota de cetateni straini din populatie este scazuta, de sub 2% din populatie in tari din regiune precum Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.

Aceste cifre nu sunt surprinzatoare deoarece salariile sunt mult mai mici decat in tarile occidentale, iar salariul este un factor decisiv in decizia de emigrare, arata hotnews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.