Aproape ca nu exista om sa nu fi avut cel putin o data senzatia de de deja. De altfel, sentimentul de déjà vu este des intalnit si nu exista persoana care sa nu-l fi avut pana acum. Apare brusc, intr-un mod ciudat, si ofera senzatia ca ai mai facut un lucru, ai mai vazut un detaliu sau ai mai auzit ceva anume.

Explicatia oferita de specialisti este ca un déjà vu are de-a face cu memoria. Ca atunci cand ai un cuvant pe varful limbii sau o idee in varful mintii, doar ca nu iti este accesibila in acel moment.

„Nu putem sa ne amintim in mod constient de scenele anterioare, dar creierul nostru recunoaste asemanarea. Ipoteza mea e ca déjà vu este o manifestare particulara a familiaritatii. Ai cunostinta despre o situatie, cand crezi ca nu ar trebui sa o ai”, spune un psiholog american.

Senzatiile de déjà vu nu sunt anuntate de simptome si nu dureaza mai mult de 30 de secunde, fenomenul in sine este unul extrem de dificil de studiat. Unul dintre primii oameni de stiinta care a incercat o aprofundare a misteriosului sentiment a fost Sigmund Freud. Acesta a vazut in falsele amintiri un rezultat al reprimarii inconstiente a memoriei de catre creierul uman in fata unor experiente traumatizante traite la o varsta frageda.

O alta explicatie este cea legata de procesele neurologice. Creierul care este asaltat zilnic de milioane de informatii poate sa nu se sincronizeze perfect atunci cand este vorba de asimilarea acestora, arata a1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.