In urma cu 20 de ani, bugetul comunei Ciugud din judetul Alba abia ajungea pentru plata salariilor celor cativa angajati. Anul trecut, investitorii care au afaceri acolo au platit taxe si impozite locale de 2,5 milioane de lei. intre cele doua etape, la Ciugud au fost investite 27 de milioane de euro, fonduri europene, in asfalt, reteaua de apa, de canalizare si cea electrica.

Comuna Ciugud e formata din sase sate. Cinci dintre ele sunt asezate pe malul stang al raului Mures, iar satul Hapria este deja pe podisul Secaselor.

Prin 2000, bucata aceasta de tara ramanea deseori in noroaie si-n bezna. Cu vreo 70.000 de lei in buget, abia isi permitea gaz pentru dispensar si sobele scolilor. 2600 de suflete traiau cu confortul in visuri si atat.

„Ca orice sat romanesc nu aveam apa, nu nu aveam… Era o comuna imbatranita, cu oameni fara prea multe sperante. Cu scolile darapanate, cu caminele culturale praf, fara viata culturala, fara prea multa viata sportiva. Veniturile proprii ale comunei Ciugud erau, transformate in euro acum, 15.000 de euro. Ce puteai sa faci cu ei?”, spune Gheorghe Damian, primar in comuna Ciugud.

Era perioada de preaderare europeana. Romania se pregatea pentru masa bogatilor. Se faceau calcule, cursuri, planuri.

in 2005, cand au aparut primele fonduri de pre-aderare in Romania, functionarii Ciugudului au intocmit cateva proiecte marunte. Au fost acceptate si platite. Primul proiect a insemat dotarea primariei cu computere si softuri care sa le usureaze planificarea viitoare.

Autoritatile comunale si-au dat seama ca banii europeni nu-s utopie. Ca nu depind de Guvern, de Putere si nici de Opozitie. Au prins curaj si-au inceput sa-i caute in proiecte diverse, imperios necesare pentru comunitate.

in primul an al Romaniei in Uniunea Europeana, cand sute de primarii abia descopereau definitia fondurilor nerambursabile, Ciugudului ii era aprobat cel mai mare proiect din istoria comunei: sapte milioane si jumatate de euro pentru asfaltarea drumurilor, 47 de kilometri de retea de canalizare si 45 de kilometri de retea de apa curenta, potabila.

„in spatele tuturor lucrurilor stau oamenii. Era important sa avem o resursa umana capabila sa deruleze genul asta de proiecte”, spune Doru Dan Pop, administrator public Primaria Ciugud.

De zece ani, 11 tineri se ocupa strict de accesarea banilor europeni. Gandesc proiectele, le aseaza pe hartie si aduc banii. Se zice ca au aproape 100% rata de succes.

in 2013, de exemplu, Ciugudul a fost liderul Romaniei in atragerea fondurilor europene. si-au ramas in top: astazi, comuna are peste 70 de proiecte avizate si 27 de milioane de euro incasate.

„in Ciugud au fost amenajate si statii de autobuz inteligente. Locuitorii au un panou electronic unde pot sa vada cat timp mai este pana cand autobuzul ajunge aici in statie si au chiar si automate de bilete”.

Ciugudul si-a asfaltat pana si drumurile agricole. Au fost primele din tara! Sunt 30 de kilometri care leaga trei comune, sapte sate si deservesc 2500 de hectare de teren si 15 ferme. Iar localnicii au priceput ca bunastarea ramane, doar daca-i tratata cu respect.

Astazi, comuna nu face anticamera la Judet si nu cere pomana la Guvernul roman. Traieste din proiecte viabile si ii e bine. De ceva vreme a facut chiar o aroganta: si-a iluminat ulitele satelor cu energie verde produsa de panouri solare si o micro-centrala eoliana.

„Este un parteneriat intre comuna Ciugud si Politehnica Timisoara, un proiect de un milion de euro finantat de catre Guvernul Norvegiei. Ar mai trebui sa plantam cateva microcentrale, sa ne crestem capacitatea de productie, iar pe versantul acesta sa punem inca un grup de panouri solare, in asa fel incat sa ne producem toata energia electrica necesara pentru consumul institutiilor publice si a iluminatului public in intreaga comuna”, mai spune primarul Gheorghe Damian.

Viata-n Cigud e similara unui oras european civilizat. Place si atrage. Din 2600 de locuitori in anul 2000, comuna a ajuns la 3200. Multi nou-veniti sunt fosti oraseni.

– Eu am venit din Alba in Ciugud. Deci eu chiar am dorit sa vin in comuna asta pentru, in primul si in primul rand, oamenii care sunt aici. E o comuna foarte faina, oamenii faini. Ma simt intotdeauna ca intr-o statiune.

– Tot imi place la comuna Ciugud. Absolut tot. Oameni, locul, viata linistita, viata ca la oras, linistita, ca la tara. Absolut tot. S-a modernizat tot. E… Aproape ca nu ne vine sa credem cum era Ciugudul inainte si cum arata acum.

Povestea creste si merge mai departe. Autoritatile lucreaza la un pod care va scurta drumul ciugudenilor spre Alba-Iulia.

„Valoarea lui este aproximativ doua milioane de euro, vine in completarea unui alt proiect de doua milioane de euro finantat din fonduri europene, pe care chiar acum il avem si pe acela in derulare: cel de a asfalta ultimele bucati de strazi din comuna Ciugud care inca sunt pietruite”, spune Doru Dan Pop, administrator public Primaria Ciugud.

Primaria a amenjat si o zona industriala, unde s-au investit zece milioane de euro si au fost infiintate peste o mie de locuri de munca. Din afacerile derulate aici primaria castiga anual doua milioane si jumatate de lei. si pentru ca le este tuturor bine, la Ciugud, pe strazi, este internet WI-FI. Gratuit, desigur.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.