Adevarul despre apa bucurestenilor! DSP acuza Apa Nova ca a ascuns populatiei faptul ca apa din Bucuresti nu era buna de baut! Reactia Apa Nova

Ministerul Sanatatii a facut publica informarea transmisa de Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti in seara de 30 ianuarie 2019 in baza careia ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a luat decizia de a informa cetatenii privind calitatea apei din municipiul Bucuresti si de a transmite recomandarile sprecialistilor in sanatate publica referitor la consumul de apa din reteaua publica. In replica, Epsica Chiru, director general adj. Apa Nova, a declarat ca, miercuri, rezutatele analizelor apei furnizate in sectoarele 5 si 6 indica valori pentru clor in parametri si pentru ca diferentele dintre rezultatele analizelor DSP si cele ale Apa Nova erau foarte mari, conducerea Apa Nova a solicitat verbal ca o echipa comuna formata din specialisti DSP si Apa Nova sa refaca analizele.

Raportul DSP arata ca in patru probe luate din puncte diferite din Capitala nivelul de clor era peste cel admis, cea mai mare valoare inregistrata fiind de 2,73 mg/litru, in conditiile in care concentratia maxima admisa este de 0,5 mg/litru.

La baza acestui raport a stat de altfel si recomandarea ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, pentru bucuresteni, de a nu folosi apa de la robinet pentru baut, gatit ori la igiena personala.

De asemenea, Directia de Sanatate Publica sustine ca a solicitat Apa Nova sa dea comunicat prin care sa anunte ca apa nu e buna de baut.

"Ministerul Sanatatii vegheaza la asigurarea sanatatii publice si va informa intotdeauna populatia corect si transparent, cu privire la subiectele legate de asigurarea sanatatii publice", mai precizeaza ministerul Sanatatii.

Epsica Chiru, director general adj. Apa Nova, a declarat la Digi 24 ca a fost informat de reprezentantii DSP Bucuresti cu privire la faptul ca, in urma unor sesizari primite de la populatie, s-au prelevat probe din mai multe locuri din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei si ca rezultatele au indicat depasiri ale valorilor admise de clor. intrucat existau diferente mari intre rezultatele masuratorilor efectuate de Apa Nova (valori de 0.2 - 0.4 mg/l clor) si masuratorilor DSP ( 1.27 pana la 2,73 mg/l clor), Epsica Chiru a preciat ca a cerut verbal, in jurul orei 19.30, ca o echipa comuna formata din specialisti DSP si Apa Nova sa preleveze noi probe si sa refaca analizele.

"Avand in vedere ca directorul general Apa Nova Bucuresti se afla plecat in afara tarii, in calitatea mea de directorul general adjunct, am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizarile realizate de cetateni in spatiul social media legat de calitatea apei potabile. In cadrul discutiei, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicari catre media.

Intre timp, ca urmare a sesizarilor primite in call –center, echipele operationale au efectuat prelevari de probe de apa potabila (atunci cand a fost solicitat acest lucru de consumatori precum si in punctele fixe prestabilite cu Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti) in vederea analizei in laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situatia existenta, masurile intreprinse si a oferit asigurari privind calitatea apei potabile.
Am fost contactati de catre reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti la ora 18:06, in care ni s-a transmis ca DSPMB a prelevat probe de apa potabila din reteaua de distributie si au constatat depasiri ale concentratiei de clor total, fara a transmite rapoarte de incercare oficiale care sa sustina afirmatiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel in format de imagine.
La ora 18:52, 30.01.2019, tot prin WhatsApp, DSPMB a solicitat ANB sa emita un comunicat de presa prin care sa se informeze populatia cu urmatoarele „apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala".
Avand in vedere ca existau diferente clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi, ANB si-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea catre DSPMB de a efectua o campanie comuna de prelevari si analize in cursul noptii, fiind refuzata de reprezentantii DSPMB pe motiv ca nu au personal si echipamente disponibile in cursul noptii", a precizat Epsica Chiru.

Reprezentantul Apa Nova a mai mentionat ca "reprezentantii DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB sa transmita un mesaj similar „apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala". Pozitia ANB a fost si este urmatoarea: „intrucat in perioada de referinta nu s-au inregistrat depasiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apa prelevat din punctele fixe stabilitate cu institutia dumneavoastra pentru monitorizarea calitatii apei potabile ale retelei municipale de distributie apreciem ca emiterea comunicatului de presa propus ar fi in contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi".

"Avand in vedere cele mentionate mai sus apreciem ca situatia furnizarii apei potabile in municipiul Bucuresti a fost si este sub control. Apa furnizata a fost si este potabila. Ramanem la dispozitia tuturor autoritatilor interesate in vederea clarificarii oricaror nelamuriri privind aceasta situatie", a completat Epsica Chiru.

Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri seara, ca recomanda bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru baut, prepararea hranei sau igiena personala, dupa ce analizele de laborator au aratat ca s-a folosit clor peste limita legala la tratarea apei in urma unei poluari cu amoniu produse pe raul Arges.

Reprezentantii Apa Nova au recunoscut, miercuri, ca exista o problema din cauza topirii bruste a depunerilor de gheata si zapada, dar sustineau ca apa este potabila si respecta standardele de calitate.

Joi dimineata, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat ca analizele efectuate in laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizata in sectoarele 5 si 6 au fost facute dupa ce multi bucuresteni au reclamat calitatea apei si au aratat ca nivelul de clor este depasit, fiind inca in lucru testele pentru metale grele si alte microorganisme. Pintea a spus ca reprezentantii Apa Nova au cerut recoltarea de probe impreuna cu DSP si analizarea acestor in laboratoriul propriu, ceea ce "nu este conform uzantelor".

"Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat constatand o depasire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova impreuna cu o adresa prin care i se cerea acesteia sa posteze pe site ca depasirile de clor sunt peste limitele legale admise si ca se recomanda nefolosirea in acest moment a apei. Lucru care nu s-a intamplat. Conform uzantelor, Directia de Sanatate Publica Bucuresti a informat Ministerul Sanatatii, Ministerul Sanatatii aseara a convocat specialistii care au consultat ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stiind ca, responsabili fiind de sanatatea publica, trebuie sa informam populatia din sectoarele 5 si 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat", a afirmat Sorina Pintea.

Ea a precizat ca ministerul a recomandat, nu a obligat populatia sa nu foloseasca apa de la robinet, considerand necesar "ca fiecare trebuie sa ia o decizie cunoscand faptele".

"Testarea pentru metale grele si alte microorganisme dureaza un anumit timp. De aceea am spus si acest lucru, ca asteptam si aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populatiei. Nu am spus nicio clipa ca apa nu este potabila. intre apa cu nivel de clor ridicat si apa potabila exista o diferenta. De altfel, DSP, in cursul diminetii, a prelevat probe pentru a testa clorul in sectorul 3. Acolo n-au fost probleme. Prin urmare, au si comunicat acest lucru. Dar eu cred ca Ministerul Sanatatii a fost responsabil si a comunicat exact ceea ce s-a intamplat", a spus Sorina Pintea.

Ea a adaugat ca Ministerul Sanatatii nu s-a gandit sa duca "o lupta" cu cineva si ca isi respecta obligatiile privind sanatatea publica.

In scandalul apei pentru bucuresteni a intervenit si primarul Capitalei. Gabriela Firea a anuntat ca i-a scris presedintelui Klaus Iohannis si a sesizat si SRI pe tema scandalului privind apa cu clor din Bucuresti. De asemenea, Firea a amenintat cu rezilierea contractului cu APA Nova daca se dovedeste ca analizele lor au fost eronate.

1 feb 23:30Cap Limpede
Loading...