Acasă Utile Zece lucruri secrete despre Castelul Peles pe care orice roman ar trebui...

Zece lucruri secrete despre Castelul Peles pe care orice roman ar trebui sa le stie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Muzeografii de la Castelul Peles au dezvaluit zece secrete mai putin cunoscute despre acest magnet care atrage zeci de mii de turisti din intreaga lume.

Castelul Peles, resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit intre 1873 si 1914, la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman.

Sunt foarte multe lucruri mai mult sau mai putin cunoscute despre Peles, de la realizare si pana la povesti cu si despre Casa Regala, care au avut ca decor frumosul castel.

1. Castelul Peles este prima constructie din Romania a carei fundatie este din beton.

2. Materialele de constructie sunt, in cea mai mare parte, de provenienta romaneasca: zidaria este facuta cu pietris din raul Prahova, piatra a fost extrasa din carierele de la Piatra Arsa si Lunca Mare, piatra verde adusa de la Slanic, lemnul din padurile din imprejurimi, iar caramizile au fost coapte pe santier.

3. Zidarii si tamplarii au fost mesteri romani.

Salariile muncitorilor au fost urmatoarele:

– zidarii si tamplarii: 5-7 franci/ zi

– salahorii: 3 franci/zi

– pietrarii: retribuiti dupa felul si cantitatea lucrului; un metru cub de piatra: 200 franci

– fierarii: pentru fierul lucrat – 60 centime/zi

4. La temelia Castelului Peles au fost depuse doua pergamente intr-un tub de sticla, inchis intr-unul de plumb, impreuna cu o colectie de monede batute in numar redus, cu chipul Domnitorului Carol. Pergamentele contineau declaratia de intentie si actul de fundatie al Castelului Peles.

5. Amenajarea Apartamentului Imperial de la primul etaj al castelului, pentru imparatul Austro-Ungariei, Franz – Joseph, a costat, in anul 1906, suma de 100.000 lei/aur, scrie adevarul.ro.

6. Desi la Castelul Peles nu se organizau baluri, in anul 1892, la aniversarea a 27 de ani a Principelui mostenitor Ferdinand, s-a dansat in Sala Maura. Regele Carol I nota in jurnalul sau: ,,Ziua de nastere a lui Nando, 27 ani…seara, la ora 9:00 , mare soarea, 130 de persoane, aproape toata Sinaia.

….Focuri de artificii, bufet…Ora 11/2 ne retragem in sala maura unde se danseaza …’’( Jurnal Carol I al Romaniei, vol.II 1888 – 1892, pag.321 – 322 )

7. Cele 2.000 de personaje sculptate in lambriurile Holului de Onoare au fost realizate de catre 140 de artisti care au lucrat timp de sase luni, zi si noapte. Constructia, decorarea si mobilarea Holului de Onoare au atins, in anul 1911, suma de 1 milion si jumatate lei -aur. In perioada antebelica leul -aur echivala cu 12 dolari, la valoarea de atunci a dolarului.

8. Intre anii 1916 – 1918, Castelul Peles a fost locuit de generalul Mackensen si ofiteri germani care s-au multumit doar sa-l foloseasca fara a-l ingriji, dar si fara a schimba ceva, nici macar administratia sau personalul.

9. In 1883, anul inaugurarii, castelul a fost dotat cu hidranti instalati de firma Thiergärtner din Mainz. Acestia sunt inca functionali.

10. Poiana si platforma castelului au fost edificate prin dislocarea partiala a unor zone ale muntelui Molomot, nivelate pentru obtinerea pamantului necesar construirii pantelor, aleilor si teraselor. Cu ajutorul unui funicular aerian au fost transportati  peste 20.000 de metri cubi de pamant.