In Romania lucrurile au luat-o razna si tocmai acum, „cand dictatura a inceput usor, usor sa se instaleze, cand ne conduc din nou niste analfabeti agramati si impertinenti, la fel ca in timpul comunismului, si-au facut aparitia si artistii fara constiinta si cu dorinta maxima de parvenire”, spune Marius Manole, unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori romani.

Intr-o postare pe Facebook intitulata „Apel”, Marius Manole trage un semnal de alarma si vorbeste despre atitudinea pe care ar trebui sa o aiba artistii intr-un asemenea moment, in care „tara noastra se afla intr-o mare primejdie”.

„Lucrurile au luat-o razna si se pare ca ne indreptam cu pasi rapizi catre comunismul de care cu greu am scapat in ’89.

Au murit oameni ca noi sa putem fi liberi, sa putem protesta liber, sa putem trai intr-o tara care sa nu mai fie la cheremul cuiva.

Rand pe rand toate drepturile ne sunt luate. Iar noua pare ca nu ne pasa! Pericolul este extrem de mare, mai mare ca niciodata! Dintotdeauna artistii au fost cei care s-au opus sistemului, au criticat, au aratat cu degetul, au trezit constiinte.

E adevarat ca nu toti. In comunism au fost printre actori multi oportunisti, lingai care in ciuda faptului ca tara murea incet, incet si nu numai tara, mureau oameni, multi oameni, altii faceau puscarie tocmai pentru ca nu au vrut sa faca pe placul sistemului, tineau mortis sa recite poezii la intrunirile de partid, pe stadioane si pe la revelioane private.

Vorba cuiva ‘cu totii am mancat rahat, doar ca unii cereau si supliment'”, a scris Marius Manole pe Facebook.

Indragitul actor mai spune ca s-a crezut ca noua generatie va schimba lucrurile.

„Da’ de unde! Acum cand dictatura a inceput usor, usor sa se instaleze, cand ne conduc din nou niste analfabeti agramati si impertinenti si-au facut aparitia si artistii fara constiinta si cu dorinta maxima de parvenire”, arata acesta, facand trimitere la controversata scrisoare in care mai multi academicieni si actori o elogiau pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, o parte dintre ei fiind apoi rasplatiti.

Marius Manole dezvaluie cate ceva din ce s-a mai intamplat de atunci.

” 1. Actorul Lucian Ghimisi, pe care l-am cunoscut si apreciat, trece de la conducerea teatrului Ion Creanga la conducerea ArCub. Institutie cu un buget impresionant. Nu stiu ce-l recomanda pe Lucian sa conduca o astfel de institutie

2. Actorul Marius Bodochi care mi-e coleg, cu care am impartit scena de atatea ori, primeste zilele astea conform unui proiect de hotarare care figureaza pe ordinea de zi a sedintei din 18 octombrie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti titlul de cetatean de onoare al Capitalei. Nu zic ca Marius Bodochi nu merita acest lucru, doar ca e stranie coincidenta

3. Primaria Capitalei aproba infiintarea Centrului Cultural Lumina. Acesta va avea 15 angajati, din care 3 posturi de conducere, si va fi sustinut financiar de Primaria Capitalei, dar si din venituri proprii. Intamplator sau nu, directorul acestui centru devine actorul George Costin. Actor foarte bun de altfel, dar si el semnatar al celebrei scrisori.

4. S-a infiintat in Bucuresti un teatru. Teatrul Dramaturgilor. Foarte frumos. Doar ca pe afisele spectacolelor de la acest teatru al dramaturgilor apar cam aceleasi nume care au semnat scrisoarea”

„Nu va mai zic de directorii de teatre care apartin de primarie si de prezentatorii evenimentelor organizate de primarie care sunt cu totii semnatarii scrisorii in cauza. Nu stiu cum va suna dumneavoastra, dar mie mi se pare cam schimb la schimb”, comenteaza Marius Manole.

Tanarul actor mai spune ca ii pare rau ca a trebuit sa scrie despre toate astea, pentru ca e vorba despre colegi cu care a lucrat si cu care a sperat ca are „lucruri multe in comun”.

„Doar ca aici nu mai e vorba de arta si artisti, acum e despre o tara gata sa fie luata prizoniera de o sleahta de analfabeti parveniti si despre noi toti. Situatia incepe sa semene foarte tare cu ce s-a intamplat in comunism. Nu vi se pare? In astfel de momente artistii ar trebui sa fie aparatori, si nu calai.

Pana nu e prea tarziu, va rog, treziti-va!! Inca mai putem salva, inca putem fi mai puternici ca ei …”, isi incheie apelul Marius Manole.