Acasă Sanatate Ce ascund durerile de cap! Vezi daca sunt simptome de cancer sau...

Ce ascund durerile de cap! Vezi daca sunt simptome de cancer sau de anevrism

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sub umbrela durerilor de cap se pot ascunde multe afectiuni. Infectiile dentare, otitele sau glaucomul sunt doar cateva dintre bolile care debuteaza cu dureri la nivelul scalpului, dar care, in lipsa unei examinari amanuntite, pot trece drept migrene. ”inainte sa se intrebe daca au ceva la cap, pacientii ar trebui sa treaca mai intai pe la oftalmolog, la dentist etc. Glaucomul, spre exemplu, incepe cu dureri de frunte din cauza tensiunii intraoculare, dar cedeaza imediat la administrarea de pilocarpina”, mai arata neurologul Constantin Popa.

Putini stiu insa ca supradozajul cu analgezice, o greseala pe care o face 5% din populatia globului care sufera de dureri de cap, este de asemenea o sursa frecventa a puseurilor de durere.

Medicii neurologi atrag atentia ca disconfortul prelungit tradeaza lucruri mai grave, ca anevrismul sau tumori cerebrale si care, inainte de a-si lasa amprenta asupra sanatatii, distrug putin cate putin calitatea vietii. Durerile intense ingreuneaza concentrarea la lcoul de munca, persoanele afectate devin usor iritabile chiar si cu cei apropiati si nu mai sunt atat de dispusi sa faca dragoste cu partenerul de viata, scrie doctorulzilei.

Simptomele care trebuie sa te trimita la o consultatie cu medicul neurolog:
– Daca ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe saptamana;
– Cefalee care pare sa se tot agraveze si nu se amelioreaza cu niciun tratament;
– Daca e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
– Daca iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe saptamana pentru cefalee;
– Daca cefaleea apare dupa efort fizic, stranut, tuse, aplecarea capului;
– Daca stii ca ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, isi schimba localizarea, doare mai des, mai intens).

“Pentru o diagnosticare cat mai corecta este important sa descrieti simptomele si caracteristicile cefaleei cat mai complet – durata, intensitate, factori agravanti etc.

Evaluarea neurologica poate include si efectuare de CT sau RMN cerebral, daca medicul considera ca este o problema a sistemului nervos central. in plus, specialistul poate recomanda efectuarea de analize de sange, examen oftalmologic sau chiar punctie lombara.”, adauga dr. Ana Ghitoiu.

Simptome care necesita evaluare neurologica de urgenta:
– Durere acuta, severa, brusc instalata;
– Cefalee asociata cu semne neurologice: pareza, ameteala, lipsa brusca a echilibrului, amorteala si furnicaturi, tulburari de vorbire, confuzie, tulburari de vedere;
– Cefalee care te trezeste din somn;
– Cefalee insotita de febra, tulburari de respiratie, ceafa rigida sau eruptie cutanata;
– Cefalee severa cu greata si varsaturi;
– Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;
– Cefalee nou aparuta dupa varsta de 55 ani.