Acasă Cultura Calendar Ortodox Traditii si superstitii de SAMBATA MORTILOR! Ce nu e bine sa faci...

Traditii si superstitii de SAMBATA MORTILOR! Ce nu e bine sa faci astazi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ziua de 14 februarie are si o alta semnificatie pentru romani decat cea a Indragostitilor, si anume sambata aceasta este Sambata Mortilor.

Traditiile de Sambata Mortilor

Ziua aceasta este dedicata amintirii de cei trecuti in nefiinta, cei adormiti. In fiecare Biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, iar apoi se face parastas pentru cei care au murit. Sambata mortilor este ultima sambata inainte de Lasatul Secului de branza sau Lasatul Secului de Carne.

De Mosii de Iarna se impart bunatati si vase umplute cu mancare gatita sau apa. De obicei se dau de pomana coliva, colaci, piftie, sarmale, placinte, fructe si vin, cu lumanari aprinse.

Tot acum sunt pomeniti doar cei ce tin de Biserica Ortodoxa si care au fost botezati. Lucrurile binecuvantate de preot ale celor trecuti in nefiinta se mai pot da de pomana celor nevoiasi in ziua aceasta, pentru odihna sufletului celui adormit. Chiar daca nu este trecuta cu rosu in calendarul ortodox, de Sambata Mortilor nu ai voie sa faci curatenie sau sa speli, pentru ca este considerat pacat.

Se spune ca femeile care fac treaba in aceasta zi (in afara de prepararea mancarurilor de dat de pomana) vor tremura ca piftia.

Superstitii de Sambata Mortilor

In unele zone ale tarii se spune ca sufletele celor adormiti vin pe pamant si se hranesc cu miresmile mancarurilor gatite in aceasta zi, ca sa le ajunga un an intreg.

In Sambata Mortilor se mananca piftii, dar daca acestea raman pana duminica, acestea ar trebui aruncate, pentru a preveni aparitia frigurilor in timpul verii.

Sursa: avantaje.ro

Citeste caplimpede