Acasă Stirile zilei Stiinta Cercetatorii au creat prima HARTA care prezinta campul magnetic al Caii Lactee!

Cercetatorii au creat prima HARTA care prezinta campul magnetic al Caii Lactee!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au realizat prima harta care prezinta campul magnetic al Caii Lactee intr-o serie de imagini „hipnotice”, informeaza dailymail.co.uk.

Aceste imagini, care, potrivit cercetatorilor de la ESA, ar putea sa rivalizeze cu unele dintre tablourile spectaculoase pictate de Vincent van Gogh, sunt primele din lume care dezvaluie forma campului magnetic care inconjoara galaxia noastra.

Oamenii de stiinta spera ca noua harta ar putea sa ii ajute sa inteleaga mai bine felul in care arata Universul la scurt timp dupa Big Bang.

Pentru a crea aceste imagini spectaculoase, telescopul spatial Planck a monitorizat cerul timp de peste 1.500 de zile, urmarind directiile in care se indreptau razele luminoase din Calea Lactee.

Desi oamenii de stiinta nu pot sa vada campurile magnetice in mod direct, ei pot sa „vizualizeze” felul in care acestea modifica razele luminoase reflectate de micile particule de praf cosmic aflate in galaxie.

Unele dintre acestea, prin fenomenul denumit „polarizare”, contin numeroase informatii despre traiectoriile razelor luminoase, iar aceste informatii pot fi interpretate de astronomi.

De obicei, aceste campuri pot sa vibreze in toate directiile. Totusi, daca ele vibreaza doar in anumite directii, astronomii spun ca lumina este „polarizata”.

Prin masurarea polarizarii unei raze luminoase, astronomii pot sa studieze procesele fizice care produc polarizarea, inclusiv magnetismul.

Daca particulele de praf nu sunt simetrice, cea mai mare parte din acea lumina vibreaza in paralel cu cea mai lunga dintre axele particulei, producand o lumina polarizata.

Daca orientarile intregului nor de praf cosmic sunt aleatorii, nicio polarizare neta nu va fi detectata.

Chiar daca acele particule infime de praf cosmic sunt foarte reci, ele emit totusi lumina, dar pe lungimi de unda extreme – dincolo de microundele in infrarosu de la capatul spectrului.

Particulele de praf cosmic se invart aproape intotdeauna cu viteze mari, de cateva zeci de milioane de ori pe secunda, in urma coliziunii lor cu fotonii si atomii care calatoresc cu viteze mari prin spatiu.

Apoi, intrucat norii interstelari din Calea Lactee sunt patrunsi de campurile magnetice, particulele de praf care se invart in jurul propriilor axe se aliniaza in directia campului magnetic respectiv.

Cercetatorii au creat prima HARTA care prezinta campul magnetic al Caii Lactee!11

Sursa: mediafax.ro