Acasă Stirile zilei Bani Cu FRICA de sanctiuni, OLIGARHII RUSI cumpara tot ce prind pe ultima...

Cu FRICA de sanctiuni, OLIGARHII RUSI cumpara tot ce prind pe ultima suta de metri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oligarhii rusi, sefii gigantilor energetici Rosneft si Gazprom, Igor Secin si Aleksei Miller au fost trecuti, alaturi de alti conationali bogati, pe lista neagra a persoanelor carora le va fi interzisa intrarea in tarile comunitare. De aceea, cat mai au dreptul sa circule, rusii incheie afaceri.

Deocamdata, restrictiile preconizate de UE ii vizeaza pe cei doi ca persoane fizice, fara a afecta activitatea companiilor pe care Secin si Miller le conduc. Daca insa se va ajunge la afaceri, Rosneft, companie inregistrata la Londra, ar putea pierde tranzactia de achizitonare, inca nefinalizata, a activelor petroliere ale Morgan Stanley. O manevra care i-ar fi deschis grupului rus accesul la o retea impresionanta de rezervoare petroliere, facilitandu-i, totodata, preluarea unor participatii la companii din domeniul infrastructurii si a marketingului international.

In acest context, Secin s-a reorintat rapid. Astfel, Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, va prelua o participatie indirecta la producatorul italian de anvelope Pirelli in urma unui acord convenit cu actionarii grupului Italian. Pirelli detine la Slatina o fabrica ce produce anvelope Premium pentru marci auto de prestigiu precum BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Alfa Romeo si Jaguar.

Un comunicat difuzat luni de banca italiana Intesa Sanpaolo, arata ca actualul grup de investitii care detine 26,2% din actiunile Pirelli se va dizolva pentru a da nastere unei noi companii. Rosneft va detine 50% din actiunile noii companii, urmand ca restul de 50% din actiunile noii companii sa apartina unei alte societati controlate in proportie de 80% de Nuove Partecipazioni, actualul actionar indirect de la Pirelli, in timp ce bancile italiene Intesa Sanpaolo si UniCredit vor detine fiecare 10% din actiuni.

Pe de alta parte, compania L1Energy, apartinand omului de afaceri Mihail Fridman, va prelua divizia petroliera a grupului energetic german RWE AG. Un acord in acest sens a fost anuntat duminica, in ziua referendumului din Crimeea, care a decis aderarea peninsulei la Rusia. Valoarea tranzactiei realizata de Fridman este estimata la 5,1 miliarde de euro. Din aceasta suma, 4,5 miliarde reprezinta pretul pentru RWE Dea, restul de 600 milioane fiind datorii.