Acasă Stirile zilei Cum arata ritualul prin care este INGROPATA iarna in Romania! FOTO +...

Cum arata ritualul prin care este INGROPATA iarna in Romania! FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Harghitenii au ingropat iarna printr-un ritual vechi de secole intitulat „Inmormantarea Farsangului”, marcand totodata si venirea primaverii printr-o petrecere, ultima inaintea Postului Pastelui.

Farsangul, asa cum este cunoscuta in Transilvania perioada de distractie de la Boboteaza pana la intrarea in postul Pastelui, se incheie marti, in seara de 4 martie, Miercurea Cenusii fiind considerata poarta de intrare in Postul Mare, cand crediciosii merg la biserica pentru a fi marcati pe frunte cu semnul crucii cu cenusa, semnificand chemarea la pocainta.

In ultima sambata inaintea intrarii in Postul Pastelui, dupa calendarul catolic, harghitenii fac o mare petrecere, la care iau parte locuitori din tot judetul. Locatia se schimba in fiecare an, iar sambata gazda „Inmormantarii Farsangului” a fost localitatea Ciucsangeorgiu, din bazinul Ciucului.

Grupuri traditionale din Ocna de Jos, Barzava, Ciceu, Sandominic, Sancraieni, Sansimion, Cioboteni, Ditrau, Remetea, Lazarea, Plaiesii de Jos si Vlahita, reprezentand toate zonele judetului, au redat ritualul magic, in care mastile si galagia de nedescris ale participantilor au fost menite sa alunge spiritele nefaste, anotimpul rece si neroditor, marcand, totodata, reinvierea naturii si reinnoirea spiritului.

Cortegiul – un alai de copii, tineri si varstnici costumati in preoti, bocitoare, betivi, cersetori, domni din inalta societate, miri, dracusori, doctori, nelipsita fiind Moartea – condus de muzicanti, a pornit din fata Caminului Cultural din satul Armaseni, strabatand satele comunei Ciucsangeorgiu in lung si in lat, in pocnetul bicelor.Cativa, costumati ca niste oameni de zapada uriasi, acoperiti cu talangi, au imprastiat cenusa peste cei care au asistat, amintind ca se apropie Miercuriea Cenusii.

1ri1