Acasă Stirile zilei Pharma Șeful strategiei de vaccinare al Agenției Europene pentru Medicamente recomandă statelor să...

Șeful strategiei de vaccinare al Agenției Europene pentru Medicamente recomandă statelor să renunțe la AstraZeneca

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat duminică că ar fi mai bine să se oprească vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 pentru toate grupele de vârstă atunci când sunt disponibile alternative, potrivit AFP.

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA, a declarat, de asemenea, ziarului italian La Stampa că vaccinul Johnson & Johnson ar trebui, de preferință, utilizat pentru cei peste 60 de ani.
Ambele vaccinuri vectoriale virale au fost aprobate de autoritatea de reglementare europeană pentru cei cu vârsta peste 18 ani, dar au fost raportate cazuri rare de cheaguri de sânge. De asemenea, UE a autorizat două vaccinuri ARN mesager, cele de la Pfizer / BioNTech și Moderna.

Italia a restricționat sâmbătă utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, din cauza riscurilor crescute pentru sănătate pentru persoanele mai tinere.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine să interzică AstraZeneca, inclusiv pentru cei peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: „Da, și este o opțiune pe care multe țări, precum Franța și Germania, o iau în considerare în lumina disponibilității crescute a vaccinurilor ARN”.

„Cu toate acestea, incidentele au fost foarte rare și s-au întâmplat după prima doză. Este adevărat că există mai puține date despre a doua doză, dar în Marea Britanie (programul de vaccinare) merge bine.”

„La tineri, riscul de a fi bolnav scade, iar mesajul pentru ei ar putea fi să folosească de preferință vaccinuri ARN mesager, dar alegerea este lăsată fiecărui stat”, a adăugat el.