Acasă Stirile zilei Romania reactioneaza dupa declaratiile premierului moldovean Chicu! Ambasadorul R. Moldova, convocat la...

Romania reactioneaza dupa declaratiile premierului moldovean Chicu! Ambasadorul R. Moldova, convocat la MAE: „Limbaj rudimentar. Aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut o discutie telefonica directa cu omologul sau de la Chisinau, Oleg Tulea, in urma unor afirmatii „denigratoare la adresa Romaniei” facute pe o retea sociala de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, informeaza un comunicat al MAE.

Declaratiile premierului Ion Chicu sunt „complet inacceptabile” si „denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei”, potrivit MAE de la Bucuresti, care isi exprima „dezacordul puternic” fata de continutul acestora.

„Fata de declaratiile denigratoare la adresa Romaniei postate in cursul zilei de astazi, 22 mai 2020, pe o platforma de socializare, de catre Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE roman considera ca acestea sunt complet inacceptabile si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora.

Declaratiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate si fiind astfel alaturi, in mod concret, de cetatenii Republicii Moldova intr-un moment foarte dificil.

MAE apreciaza ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova. MAE roman evidentiaza ca implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu reprezinta numai o obligatie pentru Republica Moldova, ci si garantia prosperitatii pentru cetatenii sai. Bunastarea cetatenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurata prin declaratii publice care denota un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi in directia construirii unui stat de drept solid si cu institutii democratice.

Asa cum a demonstrat inclusiv in aceasta perioada, Romania va fi si in viitor un pilon de sprijin pentru cetatenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, in aceasta dupa-masa, la cunostinta ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, care a fost convocat din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de catre secretarul de stat Dan Neculaescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discutie telefonica pe aceeasi tema cu omologul sau de la Chisinau”, transmite MAE, conform Digi24.

Ce a scris premierul Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a avut o reactie pe Facebook starnita de un articol de presa in care se arata ca europarlamentarul roman Siegfried Muresan a criticat guvernul de la Chisinau pentru ca intarzie implementarea reformelor.

„Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai facut june in tara ta, ca geme de cea mai mare coruptie din Europa? Ai numai in judetul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toata tara mea. Si medici, cam tot atiti. Judetele moldovenesti au 40% din decedati din total pe Romania. si de 2 ori mai multi decedati moldoveni in dreapta Prutului, decat in stanga, desi numarul populatiei este egal. Pentru noi este foarte importanta opinia cetatenilor nostri despre activitatea guvernului. si doar critica moldovenilor pentru noi conteaza. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretentii de avocati ai Moldovei, pot sa-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc” – a scris premierul Ion Chicu pe Facebook.

Aceste declaratii ale premierului moldovean au avut ecouri si pe scena politica din Republica Moldova. Presedintele filialei Partidului National Liberal (PNL) din R. Moldova, Adrian Dupu, i-a cerut premierului, Ion Chicu, sa renunte la cetatenia Romaniei, scrie agora.md.

si fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza i s-a adresat actualului prim-ministru de la Chisinau: „Domnule Chicu, de ce mi-ati „sters” comentariul la mesajul dumneavoastra legat de eurodeputatul Muresan? Eu nu am spus ca este o tampenie care putea sa se nasca doar intr-un creier putin (cum sa zic?) diferit! Eu am spus doar ca nu-mi vine sa cred ca ati scris dumneavoastra aceasta prostie imensa. stiu, asa ganditi: ranchiunos, rautacios, frustrant. Pastrati-va sentimentele acolo, acasa, sub masa. inteleg, nu va pasa ce gandeste lumea despre dumneavoastra. E ok. Dar nu uitati, inca sunteti prim-ministrul unei tari careia astazi ia-ti facut un deserviciu imens!”.

Guvernul condus de Ion Chicu a venit la putere la Chisinau in noiembrie anul trecut, fiind investit de Parlament gratie voturilor socialistilor si democratilor. Partidul Democrat este fostul partid al controversatului Vladimir Plahotniuc, care, chiar daca este vizat de un mandat de arestare, este considerat ca avand o mare influenta asupra politicii si economiei din Republica Moldova.

Ion Chicu este fost consilier al presedintelui tarii, Igor Dodon, care provine din randurile socialistilor si este vazut ca avand orientare prorusa.

Nu este pentru prima data cand face declaratii socante si nediplomatice la adresa Uniunii Europene. Chiar cu o luna de a deveni premier, Chicu ii acuza pe diplomatii europeni ca ar fi urmarit tacit cum s-a produs furtul din sistemul bancar moldovean de acum cativa ani si nu au luat atitudine.