Acasă World Vestea care provoaca fiori: Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite in...

Vestea care provoaca fiori: Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite in ghetarii din Tibet

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ghetarii din Tibet sunt unii dintre cele mai vechi structuri de acest tip din lume. In anul 2015, o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii si China a calatorit in Tibet pentru a preleva mostre din cei mai vechi ghetari din lume, recent, acestia au publicat un studiu in care au facut publica descoperirea a 28 noi grupe de virusuri. Aceasta descoperire atrage atentia asupra pericolului pe care speciile necunoscute de virusuri eliberate de incalzirea globala ar putea sa il ridice asupra lumii moderne, noteaza Science Alert.

Cercetatorii au forat la o adancime de 50 de metri de unde au extras doua mostre de gheata care au fost supuse decontaminarii in trei etape, pentru ca ulterior acestea sa poata fi supuse analizelor microbiologice. Aceste analize au relevat existenta a 33 grupe de virusuri dintre care 28 erau necunoscute cercetatorilor. „Acest studiu stabileste proceduri de prelevare microbiana si virala ultra-curate pentru gheata glaciara, care completeaza anterior metodele de decontaminare „in silico” si extinde, pentru prima data, procedurile de decontaminare asupra virusurilor”, au scris oamenii de stiinta in studiul lor.

In acelasi studiu, oamenii de stiinta fac trimitere la potentialul pericol ridicat de patogenii conservati in calotele galciare si care ar putea sa fie eliberati de catre incalzirea globala. De asemenea, acestia explica faptul ca topirea ghetii creste posibilitatea ca toti patogenii sa fie identificati si clasificati corespunzator, scrie descopera.ro.