Acasă Blog

Reguli de alimentatie pentru longevitate si o viata sanatoasa

Viata cotidiana plina de provocari de ordin mental si fizic necesita o alimentatie sanatoasa. Nutritionistii sustin ca doar printr-o alimentatie sanatoasa putem amana anumite probleme de sanatate.

Pentru a trai mult, trebuie sa ne hranim corespunzator, sa avem o dieta bogata in fructe si legume, recomanda medicii. Acestea vor ajuta la imbunatatirea starii intestinelor, la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea starii de spirit.

Potrivit nutritionistului Helen Bond, alimentatia sanatoasa este una dintre cele mai bune modalitati de a lupta impotriva bolilor si de a prelungi viata. Regula de aur este adaugarea a 30 de alimente vegetale diferite in dieta in fiecare saptamana. De asemenea, este importanta reducerea consumului de sare, monitorizarea aportului de grasimi saturate si un consum moderat de alcool.

Expertii recomanda dieta mediteraneana – sanatoasa, plina de proteine ​​de buna calitate, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si fibre. Cercetarile stiintifice indica faptul ca persoanele care urmeaza aceasta dieta au mai putine sanse sa se confrunte cu probleme de sanatate mai tarziu. Boli precum diabetul de tip 2, colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala, obezitatea pot fi evitate cu o alimentatie adecvata.

Fakenews al propagandei ruse care inflameaza Romania: trenurile cu busteni care ies din tara!

Pe diverse conturi de social media inca mai este reluat ocazional un fake-news de proportii, cu presupuse trenuri cu busteni care ar parasi Romania. Situatia sta pe dos, trenurile nu pleaca, ci vin la fabrici de prelucrare din Romania, iar cifrele date publicitatii de compania austriaca HS TIMBER sunt de-a dreptul socante.

Doar in anul 2022, HS TIMBER a adus in Romania, pentru prelucrare in fabricile romanesti, 768 de trenuri cu busteni. In anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai putin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare.

Compania a precizat ca la momentul aparitiei initiale a respectivelor imagini, promovate ulterior intens si de pe conturi asociate propagandei ostile Romaniei, ca a informat autoritatile cu privire la situatia reala, inclusiv cabinetul prim-ministrului, prin corespondenta oficiala.

Societatea comerciala din Romania, partea a unui grup fondat in Austria, pentru a elimina informatiile false care circula, a precizat ca nu a detinut, nu detine si nu opereaza perimetre de exploatare in padure, ci achizitioneaza materie prima din afara Romaniei si de la companii romanesti, pe care o prelucreaza in principal in cherestea pentru constructii, grinzi si panouri lamelare, produse cu inalta valoare adaugata, care este vandute, in functie de evolutia pietei, atat in tara cat si in strainatate.

Compania mai precizeaza ca detine cel mai complex sistem de monitorizare a originii lemnului, verificat de autoritatile statului in multiple randuri. La intrarea in fabrica, verificarea dimensionala a lemnului 3D se face cu un sistem bazat pe tehnologie laser, ca parte obligatorie a procesului de sortare a lemnului pe criterii dimensionale si de calitate. Fiecare bustean este fotografiat de 6 ori, masurat, iar datele sunt arhivate.

„HS Timber este singura companie din Romania care utilizeaza o tehnologie atat de precisa. Sistemul, autorizat si verificat periodic de Institutul National de Metrologie, reprezinta cea mai avansata tehnologie in domeniu utilizata la nivel international.

HS TIMBER a ales Romania pentru investiile sale datorita traditiei locale a prelucrarii lemnului, care a permis angajarea de forta de munca cu experienta, dupa inchiderea multor fabricii in anii 90-2000.

Investitiile au fost facute in zone defavorizate, unde au fost create mii de locuri de munca atat la Sebes, in Alba, cat si la Radauti si Siret (Suceava), Reci (Covasna), si Comanesti (Bacau), unde la momentul 1989 exista un combinat de prelucrare a lemnului cu circa 5.500 de angajati, care si-a incetat activitatea si a intrat in faliment dupa Revolutie.

Astazi, compania are angajate direct:

– 580 de persoane la Reci (Covasna), care vin la fabrica de pe o raza de 30 de kilometri.
– 745 de persoane la Comanesti (Bacau), care vin, de asemenea, de pe o zona de 30 de kilometri.
– 650 de persoane la Sebes (Alba), atat din localitate, cat si din imprejurimi.
– 350 de personae la Radauti si din localitatile invecinate.

si creeaza aproximativ inca 4.000-5.000 de locuri de munca pe orizontala in firme cu care colaboreaza (aprovizionare cu lemn, servicii logistice si de transport, servicii tehnice si de utilitati, vanzari, etc.)

Suntem mandri ca lucram cu lemnul, o materie prima regenerabila, intr-o industrie de prelucrare performanta, cu o lunga traditie in tara. Industria de prelucrare a lemnului trebuie sa fie un pol de stabilitate economica si sociala in Romania. Ea hraneste mai mult de 300.000 de persoane la nivel national.

Doar in anul 2022, HS TIMBER a adus in Romania, pentru prelucrare in fabricile romanesti, 768 de trenuri cu busteni. In anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai putin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare.
Nu numai atat, dar in ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS TIMBER in Romania a provenit in proportie de 50-70% din import, din tari membre ale Uniunii Europene si nu numai. HS TIMBER Romania nu exporta bustean, ci produce in cadrul fabricilor din tara doar produse cu valoare adaugata ridicata, precum lambriuri, dusumele, produse imbinate in dinti, panouri incleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleti.

Reamintim ca exportul de bustean din Romania a fost interzis prin legea nr. 57/2020.
HS Timber Group este o companie traditionala de prelucrare a lemnului cu origini austriece si radacini puternice in Europa Centrala si de Est, in special in Romania. Compania prelucreaza lemn in Germania, Finlanda si Romania si aprovizioneaza clienti industriali din intreaga lume”, arata compania intr-un comunicat.

Cine e liberalul de la care se asteapta salvarea PNL Bucuresti?

Evenimentele recente prin care presedintele PNL Bucuresti, Ciprian Ciucu si-a dat demisia, aduc in prim plan din nou necesitate unui leadership profesionist la conducerea PNL Bucuresti odata cu apropierea alegerilor locale.

Potrivit liberalilor bucuresteni cea mai mare cota de incredere o are europarlamentarul Dan Motreanu, care detine functia de prim-vicepresedinte al PNL si este pregatit atat cu increderea politica dar si cu un bagaj serios de cunostinte pentru a repune pe picioare organizatia Bucuresti a PNL.

Acesta este absolvent al programului postuniversitar de „Dezvoltare a Abilitatilor Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elvetia) si de Fundatia Romano-Elvetiana), expert in pregatire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeana, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obtinut diploma de „Manager in Administratia Publica”.

Liberalii nu-si regasesc de ani de zile liderul de care ar avea nevoie pentru a incropi o echipa cu care sa atace alegerile locale, dupa ce in trecut conducerea a fost asigurata de Ciprian Ciucu, Violeta Alexandru sau Cristian Busoi, de fiecare data fara rezultate notabile.

Liberalii se asteapta ca in fruntea PNL Bucuresti sa apara o figura de anvergura care are capacitatea sa ridice partidul nu doar in ochii electoratului liberal din Capitala, dar si ca o rampa pentru o candidatura mai importanta intr-o functie in stat.

Dan Motreanu s-a si pozitionat deja in interiorul coalitiei PNL cu PSD, fiind o voce hotarata care a solicitat ca la rotativa privind conducerea guvernului sa fie redistribuite ministerele: „Nu am votat acest protocol cu PSD, sunt singurul membru din conducerea PNL care la acea data nu a votat acel protocol. Aseara mi-am exprimat un punct de vedere foarte clar si anume ca acest protocol se respecta in totalitate asa cum este sau se renegociaza de la zero. Acesta a fost punctul meu de vedere pe care l-am exprimat aseara, la intalnirea presedintilor (n.red. – liderilor de filiale PNL, care a avut loc la Vila Lac)” a spus Dan Motreanu.

Alimente care previn accidentele vasculare

Expertii sustin ca principala cauza a accidentelor vasculare cerebrale sunt vasele fragile ale creierului. Uzura lor naturala este favorizata de produsele bogate in colesterol, sare, grasimi trans si alti compusi nocivi. Potrivit medicilor, este posibila imbunatirea starii vaselor de sange si reducerea riscului de accident vascular cerebral. Urmatoarele produse pot ajuta in acest sens:

Nuci – Normalizeaza echilibrul de sare al plasmei, contin vitamina K si alte vitamine.

Fructe uscate (caise, curmale, prune uscate) – sunt bogate in vitamina A, utila pentru epiteliul peretilor vaselor de sange, iar prunele si curmalele contin vitamina P.

Lamai – Ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange, curatand vasele.

Sfecla rosie – scade nivelul colesterolului „rau” si purifica sangele.

Mierea ajuta la restabilirea compozitiei biochimice a sangelui, elimina toxinele din plasma, scade nivelul de colesterol „rau”.

Ceaiul verde – are efect benefic asupra tonusului vaselor cerebrale, imbunatatind fluxul sanguin.

Ciocolata neagra – contine flavanol, care imbunatateste circulatia sangelui in creier.

Facebook si Instagram introduc abonamentul! Vezi cat costa si ce primesti

Cei douazeci de ani de retele sociale gratuite pentru toata lumea se apropie de sfarsit. Printr-un anunt neasteptat, Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a anuntat introducerea unui serviciu de abonament platit pentru utilizatorii Instagram si Facebook care doresc sa acceseze un nou set de servicii oferite de platforma. In schimbul ”bifei albastre”, Meta va oferi suport tehnic si verificarea contului cu un sistem oficial de identitate pentru a evita profilurile false.

Optiuni concepute mai ales pentru companii si pentru cei care, cum este cazul creatorilor de continut, lucreaza gratie utilizarii retelelor sociale. Zuckerberg urmeaza, asadar, calea trasata de Elon Musk pentru Twitter. Pentru aceste retele sociale, bifa albastra reprezinta primul pas al unei schimbari de paradigma in modelul de afaceri al platformelor.

De la un model free-for-all, unde adevarata forta motrice a afacerii a fost stabilirea profilului utilizatorilor si utilizarea datelor pentru a permite companiilor sa faca publicitate, la un model diferit, format din servicii si abonamente. Si nu este o intamplare ca schimbarea a fost decisa de-abia in ultimele luni. 2022 a fost anul horribilis al platformelor sociale care si-au vazut scazand cifra de afaceri din cauza veniturilor mai mici de la agentiile de publicitate, cedand in medie pe Nasdaq 40% din capitalizarea lor. Inflatia si incertitudinile situatiei economice au declansat o inversare a directiei de crestere, aparent de neoprit, din ultimii ani. Dupa mii de concedieri facute pentru a reduce costurile, abonamentele sunt primul raspuns industrial.

Meta va incepe in Australia si Noua Zeelanda: 11,22 euro pentru utilizatorii care se aboneaza la serviciu prin web; 14,22 euro pentru cei care o vor face prin aplicatie. Un pret similar cu cel decis de Twitter. Abonamentul, atat pe Instagram, cat si pe Facebook si pe Twitter, va fi optional. La inceput, ii va afecta in principal pe cei care isi bazeaza o parte din afacere pe sponsorizarile facute pe retelele de socializare sau pe continutul publicat online. Insa este clar ca asistam la sfarsitul unei epoci.

Meta Verified si Twitter Blue reprezinta ceea ce pentru multi experti in retelele sociale este noul skin al spatiului public virtual. Un raspuns la cresterea progresiva a numarului de utilizatori fata de o reducere ingrijoratoare a veniturilor.

Zuckerberg anuntase deja lansarea de noi functii care ii pot face pe creatorii de continut sa devina si mai ”productivi si mai creativi”. Pachetul Verified este un prim pas in acest sens. Snapchat si aplicatia de mesagerie Telegram au inceput sa faca si ele primele demersuri in acest proces, Traiectoria este deja trasata. Va fi nevoie insa de ceva timp pentru a intelege daca este cea potrivita.

O bucata de meteorit, de 4,5 miliarde de ani, a cazut intr-un oras italian

Un fragment de 500 de grame dintr-un bolovan cazut din Spatiu, la fel de vechi ca sistemul solar (4,5 miliarde de ani), s-a prabusit cu o viteza de 300 de km pe ora pe un balcon din orasul italian Matera. Meteoritul ”San Valentino”, numit astfel deoarece a fost vazut deasupra cerului italian in seara zilei de 14 februarie, este un eveniment rar si o oportunitate pretioasa de a studia secretele universului, dat fiind ca neatingand niciodata pamantul, este practic necontaminat.

Acum va fi analizat pentru a se determina compozitia chimica, mineralogia si caracteristicile petrografice. Un eveniment care are o dubla semnificatie istorica: nu numai datorita faptului ca este pentru prima data cand un meteorit cade in casa cuiva, ci si pentru ca dinamica caderii a fost atent monitorizata gratie proiectului Prisma, promovat de Institutul National de Astrofizica (INAF) din Italia si sustinut de Fundatia CRT, constand dintr-o retea de camere video all-sky, instalate in diverse locatii din Italia, dedicate observarii meteorilor foarte stralucitori – asa numitii ”bolizi” – cu scopul de a determina orbitele heliocentrice ale meteoroizilor care ii provoaca si delimitarea zonelor de colectare a eventualilor meteoriti asociati evenimentului.

O poveste care a inceput in seara zilei de 14 februarie, in jurul orei 19, ora locala, conform celor reconstituite de INAF. In acel moment, o minge de foc stralucitoare de magnitudine absoluta -10 si-a facut aparitia pe cerul regiunilor Puglia si Basilicata. Aceasta minge de foc, numita informal ”Bolidul de San Valentino”, a fost filmata de trei camere de luat vederi ale retelei Prisma: Castellana Grotte, Tricase si Vasto. Camera de la Castellana Grotte a avut cea mai buna vedere asupra bolidului pe care l-a imortalizat in timp ce traversa cerul ca o sfera de lumina din ce in ce mai stralucitoare.

Reteaua Prisma a primit si prin IMO, 27 de rapoarte vizuale, realizate de martori ocazionali. Mingea de foc a fost vazuta si in Croatia si Slovenia. Prin triangularea datelor de pozitie obtinute de la cele trei camere, echipa Prisma a trasat traiectoria urmata de bolid in atmosfera: acesta a inceput sa straluceasca la o altitudine de aproximativ 90 km si a urmat o traiectorie descendenta inclinata cu aproximativ 60 de grade fata de sol, deplasandu-se cu o viteza initiala de 16-17 km/s de la Bari spre Matera. O viteza tipica pentru un obiect de origine asteroidala, asa cum este confirmata de orbita heliocentrica.

Meteoritul, cu o masa aproximativa de peste 70 de grame, a cazut pe verticala la pamant cu o viteza de aproximativ 300 km/h, a ciobit o tigla a balconului care inconjoara perimetrul casei si in momentul impactului s-a fost fragmentat in zeci de bucati. Fragmentele meteoritului i-au fost predate sambata, 18 februarie, lui Carmelo Falco, reprezentant al Biroului de Proiecte al retelei Prisma. Descoperirea este extrem de pretioasa deoarece meteoritii au trecut aproape nealterati prin cei aproximativ 4,5 miliarde de ani de la formarea Sistemului nostru Solar si gasirea unuia care tocmai a cazut, precum cel de la Matera, subliniaza INAF, ii ajuta pe oamenii de stiinta sa reconstituie etapele care au condus la formarea planetelor, inclusiv a Pamantului.

Pentru reteaua Prisma, aceasta este a doua recuperare a unui meteorit cu traiectorie triangulata in timpul fazei de minge de foc: la 4 ianuarie 2020 a fost gasit meteoritul Cavezzo, o ramasita a celui care a generat mingea de foc observata de 8 camere Prisma la 1 ianuarie. 2020 , in mijlocul Vaii Po.

Cum a distrus industria fast food copiii Americii: Jumatate din copiii mici nu mananca nicio leguma pe zi

Unul din doi copii mici americani mici nu mananca zilnic nici macar o leguma, asa cum este recomandat pentru sanatate, potrivit unui studiu al autoritatilor sanitare publicat joi, 16 februarie. Proportia este doar putin mai buna la fructe: un copil mic din trei (32%) nu consuma niciun fruct pe zi.

Aceste estimari provin dintr-un chestionar transmis, in perioada iunie 2021 – ianuarie 2022, parintilor a aproximativ 18.300 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani. Datele au fost oferite de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), cea mai importanta agentie federala de sanatate a natiunii. Acest studiu mai arata ca 57% dintre copii au baut o bautura cu adaos de zaharuri cel putin o data in saptamana premergatoare chestionarului.

Copiii mici au nevoie de nutrienti specifici pentru dezvoltarea lor, care pot fi furnizati de fructe si legume, a subliniat CDC. Si zaharurile adaugate sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, carii, diabet si boli cardiovasculare. De asemenea, studiul a relevat diferente semnificative intre state: in Vermont, doar 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani nu mancasera cel putin o leguma pe zi in saptamana precedenta, fata de aproape 65% in Louisiana.

Procentul copiilor care nu consumau o leguma si un fruct pe zi a fost, de asemenea, mai mare in randul copiilor de culoare decat al copiilor albi si in randul copiilor care traiesc in case mai sarace, cu putina hrana disponibila. In general, copiii de 1 an aveau mai multe sanse decat copiii putin mai mari sa consume o leguma si un fruct pe zi.

Ce spune incaruntirea prematura despre sanatatea ta? Ce rol are stresul din viata ta…

Multi oameni se intreaba de ce apar firele albe de par si daca este un semn de boala sau imbatranire prematura. In mod normal primele suvite de par alb pe la 30 de ani. Daca primele fire de par alb apar mai devreme decat te asteptai atunci citeste mai departe si nu te panica.

Parul unor persoane devine complet alb pe masura ce imbatranesc, in timp ce alti oameni au doar cateva fire de par alb si cateva suvite. Iata de ce unii oameni incaruntesc mai devreme decat altii si de ce nu ar trebui sa iti faci griji cand ti se intampla.

Motivul pentru care unii oameni devin grizonati inaintea altora are de-a face cu melanina. Acesta este pigmentul care face ca parul tau sa aiba o anumita culoare. Iar cand ai mai putina melanina, parul tau va deveni alb mai devreme decat oamenii care au mai multa melanina. Parul incaruntit are o cantitate redusa din acest pigment, din parul alb lipseste complet melanina.

De ce scade cantitatea de melanina din parul tau?

Pe masura ce imbatranesti, cantitatea de celule stem care se transforma in celule de melanina va scadea. Si asta inseamna ca parul tau isi va pierde incet melanina. Cantitatea de melanina din parul tau si modul in care parul te imbatraneste este legata de genele pe care le ai. Asa ca, daca parintii tai au incaruntit devreme, sunt sanse ca si tu sa fii in aceeasi situatie. Daca crezi ca incaruntesti prea devreme, pot exista si alte motive.

Fumatul afecteaza procesul de imbatranire al parului?

Daca fumezi, s-ar putea sa ai parul grizonat la o varsta mai frageda. Alte cauze posibile sunt factorii de mediu precum razele UV sau poluarea. Dar chiar si stresul poate face ca parul tau sa devina grizonat mai devreme. Vestile bune? Potrivit Health, cercetatorii au descoperit ca atunci cand cantitatea de stres este redusa, parul tau poate reveni la culoarea sa normala.
Foarte rar, imbatranirea prematura este cauzata de o problema medicala. Daca simtiti ca imbatranesti prematur, poate doresti sa consulti un profesionist din domeniul sanatatii, pentru a vedea daca o problema medicala o cauzeaza.

Daca ti-a placut acest material apasa clopotelul din stanga jos pentru a primi notificari la articolele noi! Multumim!