Acasă Blog

Reteaua Mondiala de Sanatate (WHN) a declarat pandemie de variola maimutei

Actuala epidemie de variola a maimutelor, care a infectat 3.417 persoane din 58 de tari, a fost declarata joi pandemie de catre Reteaua Mondiala de Sanatate (WHN), o colaborare globala de echipe stiintifice si cetatenesti.

Declaratia a venit inaintea reuniunii de joi a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care urmeaza sa decida asupra desemnarii epidemiei de variola a maimutei. Citand Monkeypoxmeter, un site care urmareste cazurile de infectie in timp real, WHN a declarat ca in prezent exista 3.417 cazuri confirmate de variola de maimuta raportate in zeci de tari, iar focarul se extinde rapid pe mai multe continente.

WHN a solicitat o actiune imediata din partea OMS si a organizatiilor nationale ale Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor pentru a preveni ca variola maimutei sa devina un dezastru.

Organizatia a transmis ca, desi ratele de mortalitate sunt mult mai mici decat cele ale variolei comune, daca nu se iau masuri concertate la nivel mondial pentru a limita raspandirea in curs, infectia va provoca moartea a milioane de persoane si va lasa multi orbi si cu alte dizabilitati.

„OMS trebuie sa isi declare de urgenta propria urgenta de sanatate publica de interes international (PHEIC) – lectia de a nu declara imediat (Covid-19) o PHEIC la inceputul lunii ianuarie 2020 ar trebui sa fie retinuta ca o lectie de istorie a ceea ce poate insemna pentru lume sa actioneze cu intarziere in cazul unei epidemii”, a declarat Eric Feigl-Ding, doctor in epidemiologie si cofondator al WHN.

„Nu exista nicio justificare pentru a astepta ca pandemia de monkeypox sa se extinda si mai mult. Actiunile necesare acum sunt doar o comunicare publica clara cu privire la simptome, teste disponibile la scara larga si urmarirea contactelor cu foarte putine carantine. Orice intarziere nu face decat sa ingreuneze efortul si sa agraveze consecintele”, a adaugat Yaneer Bar-Yam, PhD, presedinte al New England Complex System Institute si cofondator al WHN.

Pana acum, majoritatea cazurilor au fost inregistrate la adulti, dar orice raspandire in randul copiilor va duce la cazuri mult mai grave si la mai multe decese. Infectarea animalelor, in special a sobolanilor si a altor rozatoare, dar si a animalelor de companie, va face boala mult mai dificil de oprit. Asteptarea pasiva va duce la aceste prejudicii fara niciun beneficiu compensatoriu.

Variola maimutelor este un virus cu potential de a provoca daune semnificative publicului, inclusiv boli acute dureroase care pot necesita spitalizare si pot duce la deces, cicatrici pe piele, orbire si alte dizabilitati pe termen lung. Persoanele cele mai vulnerabile la boli grave sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele imunocompromise.

Pe cine a deranjat Cristian Tudor Popescu … la Cap Limpede?

Demiterea jurnalistului Cristian Tudor Popescu anuntata marti, 7 iunie, si despartirea de emisiunea „Cap limpede” de la Digi 24, realizata alaturi de Claudiu Pandaru, ridica niste semne de intrebare.

Contactat de Paginademedia.ro, gazetarul a precizat ca a avut o discutie cu conducerea postului.

„Motivele mi-au fost spuse intr-o convorbire telefonica pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizata aceasta ultima emisiune, de vineri si au luat decizia”, a declarat CTP.

„Ar fi trebuit sa ma despart de mult de Digi 24. Am mai ramas din respect fata de telespectatorii emisiunii Cap Limpede si de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pandaru. Acum, sunt dezlegat. Nu exista vreo televiziune de stiri la care sa iau in considerare a ma „transfera”. Poate ca ne vom revedea pe youtube, ma voi gandi. Deocamdata, iau o pauza video. Dar, ne putem intalni in continuare in scris, in Republica, pe facebook si, audio, joia dimineata, la Europa FM. Desi concediat, nu plec in concediu”, a scris CTP.

In timpul ultimei editii a emisiunii „Cap limpede”, pe care Cristian Tudor Popescu o realizeaza alaturi de Claudiu Pandaru, in timp ce se pregateau sa abordeze un nou subiect, gazetarul l-a intrerupt pe partenerul de emisiune pentru a se referi la „fake-news-ul de la Digi 24”.

„E vorba de acel, nici nu stiu cum sa-l numesc, clip, filmulet, ceva, o filmare care a fost prezentata ca actuala, ca o referire la modul in care sunt mintiti recrutii rusi sa fie adusi in armata de catre cei care vor sa-i racoleze. E vorba de o minciuna neagra. Exista gri, exista mai multe trepte gri in fake news. Asta e un fake news negru, n-are legatura nimic cu nimic, si sunt aici doua aspecte pe care trebuie sa le discutam din punct de vedere al meseriei. Nu preiei niciodata o stire fara sa o verifici. E un obicei foarte prezent in presa noastra. (…) Factorul fundamental in crearea de fake news, stiri total eronate sau partial eronate este lenea jurnalistica. Nu verifici, e mai simplu sa iei calup si sa dai cu el in pagina acolo. Stirea respectiva poate sa fie direct de la presedintele Statelor Unite, incerci, pe cat posibil s-o verifici. In cazul de fata e o stire veche de 14 ani. Stire! Acel material e vechi de 14 ani. Cum sa nu traduci ce se spune efectiv in limba de pe stire? Acolo se vorbea in rusa. Daca vrei sa dai o astfel de stire, indiferent de subtitrari. Astea fac parte din meserie. Ele nu au fost respectate in cazul de fata niciuna.”

A fost momentul in care Claudiu Pandaru a incercat sa-l tempereze, precizand ca au existat scuze publice pentru aceasta greseala si ca greseli se pot intampla, „important este sa nu fie reluate”.

„Mai exista o cauza care poate genera astfel de stire si s-ar putea numi asa: Inca, o lovitura data imperialismului. Asta era o fraza standard din propaganda de dinainte de 1989, in care daca ziceai ceva de rau de Statele Unite sau de Anglia, de occidentul putred, dar care era fals total. Daca cineva intreba, dom’le, dar nu e prea de tot? Respectivul sef, cu propaganda, spunea, inca o lovitura data imperialismului. Acum, reactia generala in Romania cea mai raspandita fata de ce se intampla in Ucraina este ca Rusia este un stat barbar, care comite crime de razboi in fiecare zi acolo. Si atunci apare ideea asta, daca dam in astia, in Rusia agresoare, nu conteaza, ca e pe carca lor, inca o lovitura data imperialismului rus, e de bine. Nu e de bine! Dimpotriva, trebuie sa fim corecti pana la capat, indiferent cu cine avem de-a face”, a spus CTP.

Critici dure la presedinte si la „Servicii”
„Partidul unic aflat la putere doreste sa aiba serviciile in mana ca pe o unealta” iar scopul final al acestor texte de lege „este sa redea SRI-ului functia fundamentala a Securitatii”, care era „sa controleze starea de spirit, opinia maselor, sa identifice si sa juguleze curentele impotriva regimului”, a spus CTP despre modificarile care sunt in pregatire la legile Sigurantei Nationale.

Guvernul e strans cu usa de fostii angajati Petrom. Masuri disperate in urma executarii sentintelor pentru pachetul de 8% din actiuni ce revine angajatilor!

Guvernul e strans cu usa de fostii angajati Petrom care au trimis notificari de executare prin intermediul companiei de recuperare de debite PetroActive. Ministerul Economiei cauta solutii disperate printr-un proiect de hotarare de Guvern care stabileste vanzarea catre salariatii OMV Petrom a unui pachet de actiuni reprezentand aproape 1% din capitalul social al companiei, detinut de statul roman, la pretul de 0,215 lei/actiune.

Proiectul pus in dezbatere publica de catre Ministerul Energiei pune in aplicare o decizie din 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul Romaniei a fost obligat sa adopte o hotarare pentru punerea in aplicare a dispozitiilor OUG 49/1997, modificata prin OG 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
”Vanzarea actiunilor se realizeaza la acelasi pret/actiune cu care actiunile emise de societate s-au vandut catre investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotararii Adunarii Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. Bucuresti din 14.09.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la pretul de 0,2158 lei/actiune”, se precizeaza in proiectul de HG.

Compania PetroActive considera inainte de toate un prim pas facut de Guvern care recunoaste datoria si necesitatea de a stopa penalitatile de miliarde de lei.

„Ca urmare directa a tuturor actiunilor de executare silita initiate in ultima perioada de PetroActive, iata si primele reactii oficiale din partea Guvernului. Un proiect de HG prin care sunt, in sfarsit, puse in vanzare actiunile Petrom catre salariati – http://energie.gov.ro/…/HG-PETROM-vanzare-salariati…
Astfel, incepand cu data de 18 aprilie 2022, PetroActive a pus in executare peste 7000 de dosare individuale. Punerea in executare a insemnat notificarea individuala a fiecarui contract de cesiune, plata taxelor de incuviintare silita, pregatirea dosarului si trimiterea acestuia catre avocati, apoi catre executori si in sfarsit catre Judecatoria Sectorului 1 ca instanta competenta.
Tot acest efort isi arata primele roade: HG in cauza are scopul declarat de a se conforma unei liste de cateva decizii date de diferite instante de judecata, inclusiv de a indeplini prima obligatie din Decizia HCCJ cu nr 2370 din data de 08 mai 2019.
Prin adoptarea actului normativ intr-o forma corecta si legala, Guvernul opreste curgerea penalitatilor stabilite prin Decizia HCCJ (important, mai sunt alte decizii ale instantelor de judecata care stabilesc penalitati).
La o analiza initiala, constatam cateva capcane pe care forma actuala a HG le contine, si care vor impiedica Guvernul sa opreasca efectiv penalitatile pe fiecare zi de intarziere.
Astfel:
1. Prin HG este propusa vanzarea a numai 1% din actiunile OMV Petrom. Asta inseamna ca nu respecta legea, deci nici nu indeplineste obligatia impusa de instante. OG55 prevede in expunerea de motive ca „atingerea cotei de 8% depinde exclusiv de vointa salariatilor”. Deci pentru ca HG sa isi indeplineasca scopul declarat, Guvernul este obligat sa puna in vanzare fix 8%. Daca pune in vanzare mai putin, atunci nu respecta legea (OG55) si nu respecta Decizia instantelor de judecata.
2. HG limiteaza vanzarea de actiuni catre salariati: asta inseamna ca mostenitorii lor nu mai au dreptul, si ca nici pensionarii nu au dreptul. Evident, nici cesiunile nu mai sunt ok. Prevederea aceasta incalca flagrant Art 44(1) din Constitutie. Hotararile de Guvern nu pot limita sau constitui drepturi, ele pot numai sa puna legea in aplicare. Din nou, o astfel de limitare scoate hotararea din sfera Deciziei instantei, deci penalitatile curg in continuare.
3. HG limiteaza vanzarea de actiuni, in sensul ca o interzice pentru o perioada de un an de la data dobandirii acestora. Si aceasta limitare este ilegala si intra in conflict cu prevederile Constitutiei stipulate la art 44(1). Regasim aceeasi problema constitutionala si acelasi risc referitor la penalitati.
Insa, cireasa de pe tort o regasim in documentul „Nota de Fundametare” (https://petroactive.ro/nota-fundamentare-hg.pdf) a acestei decizii, semnata de nu mai putin de 3 ministrii: Economie, Finante si Justitie. Acolo, la sectiunea a 3-a, citim: „un efect bugetar secundar este cel generat de limitarea perioadei de aplicare a penalitatilor calculate pe zi de intarziere prin adoptarea actului normativ;”
Asadar, Guvernul recunoaste public penalitatile datorate, faptul ca trebuie sa le plateasca si faptul ca, pentru a le opri, trebuie sa adopte acest act normativ.
Cum ar fi … autodenunt sau autogol !? Alegeti dumneavoastra!”, se arata in pagina de Facebook a companiei care reprezinta majoritatea salariatilor Petrom care au castigat aceste drepturi.

„Te trec fiorii!” Ce s-a auzit in statiile soldatilor cand comandantii rusi au ordonat atacul

Jurnalistul de investigații Christo Grozev de la platforma de investigații Bellingcat a publicat un video în care comandanții ruși încearcă să comunice prin unde scurte radio, iar ucrainenii îi bruiază cu imnul țării, scrie Libertatea.

Melodia imnului național ucrainean îi bruiază pe comandanții ruși care comunică un atac aerian pe unde scurte.

Război al cuvintelor, cântecelor și bombelor: ofițerii ruși se chinuie să comunice planuri de atac pe unde scurte radio, în timp ce ucrainenii îi combat cu… imnul lor național. Te trec fiorii”, a scris Grozev. În înregistrare se aude și îndemnul „Slava Ukraini!” (Glorie Ucrainei).

Vasile Dincu avertizeaza asupra pericolului extinderii razboiului din Ucraina. „Daca Moscova nu va fi oprita acum, stabilitatea statelor din vecinatatea estica este amenintata”

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat luni, 7 martie, la baza militară de la Kogălniceanu, că mari oraşe din Ucraina au fost lovite de rachetele ruseşti în mod nediscriminatoriu, iar „aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei”.

„Blocuri de locuinţe, şcoli, spitale au devenit ruine. Joi noaptea, trupele ruse au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, provocând un incendiu la o clădire administrativă care, din fericire, a fost stinsă. Toate aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei din Ucraina”, a spus Vasile Dîncu, potrivit news.ro.

El a precizat că „atacurile asupra principalelor centre urbane sunt crunte şi îndreptate inclusiv împotriva civililor” și că discuțiile diplomatice trebuie să redevină „principalul instrument pentru rezolvarea situaţiei”. „Au existat până acum două runde de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev a transmis că, în urma discuţiilor, nu au fost înregistrate progrese semnificative, dar a fost totuşi realizată crearea de coloane umanitare, fiind anunţată şi a treia rundă de negocieri”, a afirmat Dîncu.

„Sperăm ca dialogul dintre cele două părţi să continue şi să ducă la încetarea focului şi la retragerea trupelor ruse”, a mai spus ministrul apărării, care a precizat că ofensiva rusească trebuie oprită de îndată, în caz contrar, situația putând degenera. „Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată. Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru creşterea rezilienţei acestor state”, a explicat Vasile Dîncu.

Oreste Teodorescu pune punctul pe i: „In Strategia naționala de securitate a României, 2020-2024, amenințările Rusiei sunt neglijate copios. De ce?”

Jurnalistul Oreste Teodorescu posteaza pe pagina oficiala de facebook o analiza interesanta in contextul razboiului din Ucraina.

„In contextul Războiului din Ucraina, am recitit Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2020-2024 „Împreună, pentru o Românie sigură și prosperă într-o lume marcată de noi provocări”, iar prima constatare m-a îngrozit de-a dreptul! De-a lungul celor 43 de pagini, exista doar doua trimiteri succinte despre amenințările de securitate ale Federatiei Ruse.

Deși ar fi fost de asteptat ca aceasta strategie naționala sa se concentreze pe Razboiul Hibrid declansat de Moscova, nu exista nici măcar o singura analiza despre pericolul reprezentat de propaganda anti occidentala, anti europeană și mai ales anti NATO, prezenta atât in media cât mai ales in realitatea virtuală din România.

Iar declansarea invadării totale a Ucrainei a scos la lumina adevărate armate de trolli pro Kremlin in interiorul politicii, MASS mediei , chiar și din instituțiile statului, precum și din societatea civilă a carei misiune principala este manipularea, dezangajarea, descurajarea opiniei publice românești și introducerea natativului rusesc in mentalul colectiv.

In România, este lansată tema potrivit căreia nu ar trebui să ajutăm Ucraina pentru că ar fi un stat inventat de URSS, care ne-a furat Bucovina de Nord.Informația nu conține și date despre faptul că Uniunea Sovietică a anexat forțat acest ținut românesc în anul 1940, cum s-a întâmplat și cu Ucraina, după al doilea război mondial.

Pentru mine, rămâne un mare semn de intrebare legat de strategia naționala de securitate, gândită pentru 2020-2024, la jumătatea căreia ne aflam! De ce nu ne implicam instituțional mai activ in combaterea războiului informațional rusesc care are repercursiuni extrem de grave asupra credibilității Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene în rândul cetățenilor români.

Sincer, ma așteptăm ca măcar in aceasta noua realitate, cu un război total declansat la granițele țării, instituțiile de securitate si mai ales de intelligence sa devină suple, active si perfect ancorate in strategiile aliaților. Din păcate suntem foarte departe…
O prioritate trebuie să o reprezinte creșterea profesionalizării personalului și o deschidere spre selectarea unor profesioniști din domenii de importanță majoră pentru acoperirea războiului comunicațional și cibernetic. Dar la noi se procedează fix pe dos. Chiar cu doua săptămâni înaintea invadării Ucrainei, in mod bizar au fost trecuți pe linie moarta, exact acei ofițeri cu experiența pe frontul informativ de la Răsărit!”, scrie Oreste.

Hackerii Anonymous avertizeaza Rusia: „S-a deschis sezonul de vanatoare”

Grupul de hackeri Anonymous au transmis un nou mesaj Rusiei: „S-a deschis sezonul „de vânătoare” pentru site-urile instituțiilor guvernamentale”, avertizează hackerii și promit că liderul de la Kremlin se va „confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii”, scrie Observatornews.ro.

În urmă cu nouă zile, hackerii din grupul Anonymous a declarat ”război cibernetic” Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin după invazia rusă în Ucraina şi au cerut Moscovei să-şi retragă trupele din această ţară.

Pe 7 martie, Anonymous a transmis că a piratat serviciile ruseşti de streaming Wink şi Ivi şi canalele TV în direct Russia 24, Channel One, Moscow 24, pentru a difuza imagini ale invaziei din Ucraina, după ce televiziunile fidele Kremlinului au prezentat invazia Ucrainei ca pe o operaţiune de eliberare a fraţilor de peste graniţă, în care nu sunt loviţi civili, ci doar obiective militare.

Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilezeze cuvintele „invazie” sau „atac” atunci când face referire la situaţia din Ucraina, informează Reuters. „Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile”, se arată în comunicatul Roskomnadzor. Presa rusă se poate referi la acţiunea din Ucraina folosind sintagma „operaţiune militară specială” care are drept scop „menţinerea păcii”.

Atentie, romani! Romania incepe productia de pastile cu iod in caz de atac nuclear. Alexandru Rafila: Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate. ”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a transmis Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, luni, dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei şi a afirmat: ”Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”, potrivit news.ro.

Acesta a explică că firma are substanţa necesară producerii acestor medicamente. ”Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a MS, arată că este vorba despre maxim 30 de milioane de comprimate. ”Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, la Digi 24, despre pastilele de iod, că în momentul de faţă există un numit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul. Premierul a mai arătat că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară. Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a declarat că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă.

Precizările au venit în contextul în care, vineri, autorităţile locale ucrainene au anunţat că Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Ucraina a precizat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. Sâmbătă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat că nivelul radiaţiilor este în parametrii normali, iar radioactivitatea este monitorizată în fiecare oră cu 58 de aparate de măsurare la nivel naţional.