Acasă Politic 100 de ani de la nasterea Seniorului politicii romanesti

100 de ani de la nasterea Seniorului politicii romanesti

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Desi au trecut aproape 19 ani de la disparitia sa, Seniorul nu a fost uitat de cei apropiati. Cu ocazia centenarului sau, Fundatia Corneliu Coposu va organiza un concert la Filarmonica George Enescu, o lansare de carte, dar si un turneu de bridge, joc de care Seniorul era pasionat, ne anunta realitatea.net.

„Suferintele au trecut, acum totul e ca viitorul sa asigure pentru tara ceva bun. Restul nu mai are importanta. Fata de sacrificiile pe care le-au facut eroii, niste bieti ani de puscarie conteaza mai putin”, spunea Corneliu Coposu.

Pe 20 mai 1914 se nastea la Bobota, in judetul Salaj, Corneliu Coposu, fiul protopopului greco-catolic Valentin si al Aureliei Coposu. Dupa terminarea Facultatii de stiinte juridice si economice de la Universitatea din Cluj, a fost presedintele organizatiei locale a PNT.

Din 1937 pana in 1947 a fost secretarul personal si, mai apoi, secretar politic al lui Iuliu Maniu, presedintele PNT din acea perioada. Cariera politica a lui Coposu este intrerupta brutal pe 14 iulie 1947, cand este arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT.

Ramane inchis timp de noua ani in arest preventiv, fara sa fie judecat, pana in 1956, cand i se intenteaza proces de inalta tradare si este condamnat la munca silnica pe viata. Este supus unui regim sever de izolare, la Ramnicu Sarat, pana in 1962, cand este trimis in domiciliu fortat in Baragan. In aprilie 1964 este eliberat din inchisoare. Dupa aceasta perioada a lucrat ca muncitor necalificat pe santiere de constructii, fiind permanent urmarit si convocat de securitate.

Dupa revolutie, a reinfiintat PNTCD, pe 8 ianuarie 1990 si l-a condus pana la moartea sa, in 1995. In mai 1995 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza cetatenilor straini.

Moartea sa, pe 11 noiembrie 1995, a generat un imens val de simpatie populara pentru fortele politice anticomuniste din Romania. Desi nu a beneficiat de funeralii nationale, la inmormantarea sa au participat sute de mii de oameni, veniti din intreaga tara. Regele Mihai a transmis atunci multimii un mesaj.