Acasă Politic Zi istorica: Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat! Iohannis: Are...

Zi istorica: Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat! Iohannis: Are rol strict defensiv!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este indreptat impotriva niciunui stat, punctand ca acesta are rol strict defensiv.

„O spun inca o data cat se poate de clar: Aegis Ashore nu este indreptat impotriva niciunui stat, avand rol strict defensiv”, a declarat seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Scutul antiracheta de la Deveselu, inceput in 2013 si finalizat anul trecut, in urma unei investitii de aproximativ 800 de milioane de dolari, va fi operationalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor Romania-SUA. La ceremonia de certificare operationala a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in decembrie 2015, devenind una dintre cele mai importante baze americane din Europa, dupa 5 ani de la inceperea programului in Romania. Programul american prevedea, la inceputul anilor 2000, doua baze in Europa pentru acest scut, in Polonia si Cehia, insa planul a fost schimbat de presedintele american Barack Obama, dupa retragerea Cehiei, fiind astfel inclusa Romania pe harta de aparare a NATO.

Amplasarea scutului pe teritoriul Romaniei a fost anuntata de presedintele Traian Basescu in februarie 2010, dupa o sedinta a CSAT, fara a fi anuntata la acea vreme si amplasamentul. Negocierile incepusera in iunie, fiind conduse de viitorul ministru de Externe Bogdan Aurescu si de Ellen Tauscher, insarcinat al SUA. in urma negocierilor, Traian Basescu a anuntat ca Romania va participa la programul de aparare antiracheta american, iar abia in 2011 a fost dezvaluit faptul ca instalarea efectiva va avea loc la fosta baza aeriana de la Deveselu, judetul Olt.

Planul facut inca din 2010 prevedea ca elementele terestre ale scutului sa fie amplasate in Romania incepand cu 2015, calendarul fiind astfel respectat. Constructia efectiva a inceput in 2013, ulterior fiind demarate si lucrarile in Polonia, care sunt asteptate sa fie finalizate in 2018.

Costurile totale ale proiectului depasesc 800 de milioane de dolari, bani platiti de Statele Unite ale Americii, insa amenajarea bazei Deveselu a cazut in sarcina autoritatilor romane, care au platit peste 11 milioane de euro pentru acest proiect.

Joi, la baza Deveselu, va avea loc ceremonia de certificare a capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) din Romania, lucrarile fiind finalizate inca de anul trecut.

La ceremonia de la Deveselu vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul Secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

De altfel, adjunctul Secretarului Apararii din SUA Robert Work a fost primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, de presedintele Klaus Iohannis, scutul antiracheta de la Deveselu fiind una dintre temele de discutie. Cei doi oficiali au numit Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu o „contributie semnificativa la sistemul de aparare antiracheta al NATO si expresie a soliditatii Parteneriatului Strategic romano-american”, Klaus Iohannis subliniind natura defensiva a componentei antiracheta din Romania.

Scutul antiracheta a atras multe critici din partea Rusiei, in pofida asigurarilor statelor membre NATO ca acesta nu este indreptat impotriva Moscovei, ci a entitatilor ostile, statale sau non-statale, cu care nu exista incheiate acorduri internationale. in aceasta categorie intra atat state din Orientul Mijlociu, precum Siria si Iran, cat si Coreea de Nord si organizatiile teroriste.

Oficialii NATO au subliniat in repetate randuri si ca scutul nu are capacitatea tehnica de a intercepta rachetele lansate de Rusia.

Sistemul antiracheta functioneaza prin intermediul mai multor elemente, cum ar fi radare de avertizare timpurie, amplasate in Marea Britanie si Turcia, si ajutate de date oferite de sateliti speciali, si elementele terestre din Romania si Polonia, care contin rachete interceptoare SM-3. Aceste rachete nu au niciun fel de incarcatura explozibila si isi distrug tinta numai prin forta impactului.

in Marea Mediterana este amplasata si o nava americana dotata cu sistemul Aegis de radar si interceptori.

in momentul detectarii unei rachete ostile de catre sistemele radar, bazele cu elemente terestre sau navale lanseaza rachete de interceptare care lovesc si distrug, in spatiu, rachetele ostile. Resturile ard in atmosfera si nu ajung pe Pamant, dau asigurari oficialii NATO.

La baza Deveselu se vor afla aproximativ 200 de militari SUA, desfasurati prin rotatie, in ture de cate sase luni.

Scutul antiracheta este un proiect al SUA, care face parte din sistemul NATO de aparare antiracheta. De altfel, baza de la Deveselu ar urma  sa treaca de sub comandament american sub comandament aliat in aceasta vara. Statele membre NATO au putut contribui la sistemul american prin permisiunea de amplasare pe teritoriul lor national a elementelor scutului, scrie News.