Acasă Sanatate Vrei sa atingi 100 de ani! Vezi ce alimente trebuie sa nu...

Vrei sa atingi 100 de ani! Vezi ce alimente trebuie sa nu lipseasca din meniul zilnic

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De multe ori auzim sau citim despre persoane care au depasit varsta de 100 de ani, ne minunam si ne gandim cum au reusit acei oameni sa ajunga la aceasta varsta.

In afara de componenta genetica, un rol foarte important il are stilul de viata pentru a putea mentine organismul intr-o buna stare de functionare si cand spunem stil de viata, ne gandim evident si la ceea ce mancam, si la cata miscare facem, si la cate ore de somn pe noapte avem, si la felul in care stim sa abordam stresul, la cat de pozitiv privim lucrurile etc., sustin nutritionistii.

Din punctul de vedere alimentar, exista cateva ingrediente care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei persoane care doreste sa-si pastreze cat mai mult sanatatea. In aceasta perioada pietele abunda de zarzavaturi si toate au reale puteri terapeutice asupra organismului privat de cateva luni de soare si hrana vie. Acum este momentul cand stevia, spanacul, loboda sau salata inunda pamantul si-si pun la dispozitie proprietatile lor extraordinare. Prin continutul lor bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si in special clorofila, verdeturile de primavara pot fi considerate atat alimente, cat si plante medicinale”, a explicat nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Ea a subliniat ca fibrele alimentare sunt esentiale pentru sanatatea colonului si in acelasi timp ajuta la scaderea nivelului colesterolului si stabilizeaza valoarea glicemiei. Fibrele se gasesc in fructele proaspete, in tarate si in legumele cu frunze verzi iar un aport zilnic de 30-40 gr ar fi suficient.

„Evitarea zaharului rafinat si a produselor zaharoase — prajituri, bomboane, paine alba — marea problema a consumului crescut de zahar este ca acestea inlocuiesc alimentele incarcate cu nutrienti, adica este aleasa o bomboana, care nu contine nici minerale, nici vitamine, nici fibre, in loc sa fie ales un mar. Toate produsele zaharoase, delicioase de altfel si mai ales aspectuoase, sunt un amestec nefericit de grasimi, zahar si aditivi alimentari si de aceea trebuie evitate cat de mult posibil. Este bine stiut faptul ca un consum excesiv al acestor zaharuri conduce mai intai la hipoglicemie, apoi la diabet si la complicatiile asociate, boli cardiovasculare, colesterol crescut, hiperactivitate, depresie, obezitate”, a spus nutritionistul.

Potrivit acesteia, ceaiul verde este o bautura delicioasa si la indemana oricui, plin de antioxidanti naturali si pe care asiaticii il consuma din abundenta pentru scaderea colesterolului si reducerea incidentei infarctului cardiac.

Spre deosebire de ceaiul negru, care in procesul de fabricatie mai intai este fermentat, ceaiul verde este doar inabusit in vapori de apa, ceea ce ajuta la pastrarea antioxidantilor in compozitia sa.

Lygia Alexandrescu sustine ca antioxidantii naturali nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, pentru ca ei sunt cei care se lupta cu radicalii liberi, cauza principala a imbatranirii si aparitiei imbolnavirii, sursele de antioxidanti fiind numeroase si aproape de noi: fructele proaspete, legumele proaspete de culoare cat mai inchisa, ceaiul verde, semintele de susan etc.

In ceea ce priveste broccoli si varza, Lygya Alexandrescu a explicat ca isotiocianatii din aceste legume crucifere stimuleaza functiile ficatului si-l ajuta sa descompuna pesticidele si alte substante carcinogene. Acesti fitonutrienti reduc riscul in cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.

Alte legume foarte importante sunt morcovii si dovleacul. „Alfa si beta carotenii continuti de aceste legume si fructe portocalii joaca un rol foarte important in prevenirea cancerului, mai ales al celui de plaman, esofag si stomac”, a spus Alexandrescu.

Totodata, citricele, merele, rosiile sunt si ele importante. „Diversii compusi flavonoizi, alaturi de vitamina C, care se gasesc in aceste fructe si legume joaca de asemenea un rol important de antioxidanti si luptatori eficienti impotriva cancerului. Grapefruit roz, ardei rosii si vinete — substanta fitochimica numita licopen este de fapt prezenta in cantitati mai mari in aceste alimente chiar si dupa gatit, ceea ce face ca pasta de tomate sau sucul de rosii sa fie cele mai bune surse de licopen (licopenul poate avea efecte pozitive in profilaxia si tratamentul cancerului pulmonar si de prostata)”, a mai afirmat nutritionistul.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, antocianinele din pigmentul natural din strugurii rosii, capsuni si afine dau culoarea acestor fructe si pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin stoparea formarii trombilor vasculari. De asemenea, antocianinele par sa ajute si la oprirea dezvoltarii formatiunilor maligne.

„Uleiul de masline si usturoiul sunt doua ingrediente care fac mancarea mai delicioasa si mai sanatoasa. Uleiul de masline are in compozitia lui grasimi mononesaturate care ajuta la scaderea incidentei bolii cardiace, in special folosit crud in salate si adaugat in mancare dupa ce aceasta a fost preparata. Usturoiul este bogat in alilsulfide, contine peste 100 de compusi chimici cu proprietati terapeutice, fiind un ingredient gustos, dar si un aliment-medicament folosit de secole. Astfel, el ajuta la scaderea colesterolului, normalizarea presiunii arteriale si din cele mai vechi timpuri a fost considerat un antibiotic natural”, a aratat Alexandrescu.

Ea mai a subliniat ca apa este componenta primordiala a organismului uman si de aceea nu trebuie uitata, hidratarea zilnica trebuie sa fie completa si acest lucru se poate asigura consumand 40 ml/kg corp/zi.

„Iata deci ca aceste ingredientele minunate care pun umarul la mentinerea sanatatii noastre si implicit la cresterea longevitatii sunt aproape de noi in marea oferta alimentara care ne bombardeaza zilnic si asteapta sa fie alese”, a conchis nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Sursa: Agerpres