Acasă Stirile zilei Uniunea Europeana rationalizeaza consumul de cafea! Vezi ce ratie au romanii

Uniunea Europeana rationalizeaza consumul de cafea! Vezi ce ratie au romanii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE sa fixeze dozele zilnice maximale in privinta consumului de cafea, dincolo de care aceasta bautura devine nociva pentru sanatate.

O cantitate de peste 400 mililitri de cafea pe zi – adica patru expresso sau un amestec de cafea, bauturi carbogazoase si bauturi energizante – poate fi nociva pentru sanatate, in special in ceea ce priveste riscul de declansare a unor maladii cardiovasculare, a subliniat miercuri aceasta agentie europeana.

Initiativa reprezinta o premiera pentru Uniunea Europeana.

Potrivit EFSA, pentru adulti, doza zilnica de cafea considerata lipsita de riscuri medicale este de 400 mililitri. O cafea de tip expresso contine de obicei intre 70 si 100 mililitri.

Doza zilnica maximala a fost scazuta de EFSA la 200 mililitri pentru femeile insarcinate, pentru a evita efectele asupra fetusilor si la 3 mililitri per kilogram din greutatea corporala pentru copii si adolescenti. De altfel, copiii si adolescentii sunt oricum expusi in fata riscului cardiovascular din cauza predispozitiei lor de a consuma bauturi energizante si bauturi carbogazoase.

„Riscul pentru sanatate nu este urias, dar el exista, iar pricipalul mesaj pe care dorim sa il transmitem este acesta: consumatorii trebuie sa ia in calcul diferitele surse de cofeina, in afara de cafea. Este pentru prima data cand riscurile asociate cu consumul de cofeina, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat un purtator de cuvant al EFSA.

In sapte dintre cele 13 state membre in UE care au fost monitorizate de EFSA, o parte din populatia adulta consuma mai mult de 400 mililitri de cafea pe zi. Danemarca ocupa primul loc in acest clasament – 33% dintre adultii danezi fac abuz de cafea. Pe locurile urmatoare se afla Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) si Franta (5,8%).

Sursa: descopera