Acasă Stirile zilei Bani Ultima strigare pentru vanzare. Cine va licita la Oltchim in aceasta primavara

Ultima strigare pentru vanzare. Cine va licita la Oltchim in aceasta primavara

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consortii din China, Romania si Ungaria si-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim, a anuntat ministrul Economiei, Andrei Gerea, la conferinta de presa de dupa retragerea sprijinului PNL pentru detinerea in continuare a portofoliului Economiei.

„Si-a mai exprimat interesul o companie din Rusia, insa nu consideram in acest moment ca exista un interes real din partea lor”, a tinut sa sublinieze Gerea. Ministrul economiei s-a declarat optimist cu privire la privatizarea Oltchim, afirmand ca pe 28 martie vor fi cu siguranta cel putin trei oferte de preluare a combinatului.

In ceea ce priveste concernul chinez interesat de Oltchim, Gerea a mentionat ca „banii se scot foarte greu din China”.

„Chiar si pentru cumpararea caietului de sarcini au fost necesare multe aprobari. Dar, important este ca partea chineza a solicitat aceasta amanare si au angajat un consultant expert in asemenea probleme si isi mentin hotararea de a intra in aceasta ecuatie. Spre deosebire de anul trecut, cand vorbeam de ofertanti de la o luna la alta, iata ca, alaturi de consortiul chinez si de Chimcomplex, isi mentin, in continuare, interesul companiile turcesti si compania MOL, care a venit in cursul lunii ianuarie, si incercam sa aducem si compania SOCAR. Nu cred ca cei de la PCC vor reintra in aceasta campanie de privatizare”, a afirmat Andrei Gerea.

Termenul pana la care investitorii interesati sa cumpere combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea pot depune oferte angajante a fost decalat de la 31 ianuarie la 28 martie, iar aceasta amanare a fost aprobata ca urmare a solicitarilor primite din partea investitorilor interesati sa participe la reorganizarea combinatului, potrivit unui comunicat al Oltchim.

Chimcomplex Borzesti, al doilea fabricant de produse clorosodice din Romania, dupa Oltchim, ar fi urmat sa concureze la termenul initial cu alti doi investitori, Oil and Gas Trade (Rusia) si consortiul de companii Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum Co. din China. De combinatul valcean s-a mai interesat si compania MOL, din Ungaria, prin divizia sa petrochimica, Petchem.  De preluarea Oltchim s-au aratat interesati si azerii de la SOCAR, precum si consortiul format din nemtii de la PCC si fondul de investitii israelian Fortissimo. Acestia au anuntat, insa, ca nu vor mai participa la licitatie.

In decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea — reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o noua societate si vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat si infiintarea unei noi societati, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, si va fi privatizata.  Combinatul petrochimic din Ramnicu Valcea se afla in insolventa de la inceputul anului 2013.