Acasă Cultura Calendar Ortodox Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Ce trebuie sa...

Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Ce trebuie sa faca oamenii pistruiati

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfintii apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an in data de 29 iunie. Aceasta zi, denumita popular SanPetru de Vara, aduce cu sine o serie de obiceiuri, traditii si superstitii. In popor, ziua de 29 iunie, in care se sarbatoresc Sfintii Petru si Pavel, marcheaza mijlocul verii agrare si timpul secerisului. Cei doi apostoli sunt pomeniti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, a anului 67.

Potrivit datinilor populare romanesti, unele dintre ele pitoresti si chiar nostime, Sfintii Petru si Pavel stau in Luna: primul la dreapta, al doilea la stanga. Sfantul Petru este cel care are cheile de la poarta si incaperile Raiului, fiind si mana dreapta a lui Dumnezeu, potrivit ziarulunirea.ro.

Se spune ca Sfantul Petru guverneaza peste ploaie si caldura, poseda puterea de a arunca grindina peste pamant. Inainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rand pentru a o marunti astfel incat sa nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor. Cand tunetele se aud cumva inabusit ori se izvodeste huruit mare in ceruri inainte de ploaie, se spune ca Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina. In multe povestiri si snoave populare, SanPetru apare precum un om obisnuit: imbraca straie taranesti, lucreaza pamantul, creste vite si, desigur, pescuieste.

Se zice ca, atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici, sar din acesta scantei, care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici.

O alta legenda populara spune ca, atunci cand oamenii se indeparteaza de credinta, SanPetru cheama balaurii si incepe sa porneasca grindina asupra acestora, maruntind-o, ca sa nu-i puna pe oameni in mare pericol.

In ziua sarbatorii, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor morti- sarbatoarea fiind cunoscuta si sub numele de Mosii de Sanpetru. Conform credintei populare, mosii ar fi fost noua batrani care faceau doar lucruri bune si minuni peste tot pe unde mergeau.

Obiceiuri, Traditii si Superstitii de Sanpetru>>>>>