Acasă Utile Testul banal care iti arata daca esti predispus la diabet!

Testul banal care iti arata daca esti predispus la diabet!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa foloseasca glucoza ca sursa de energie. Cand secretia de insulina este insuficienta sau cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism, afectiunea se numeste diabet zaharat. Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Diabetul zaharat tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulina este normala mai ales in stadiile incipiente.

Diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 se datoreaza rezistentei crescute la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Lipsa de raspuns la insulina a tesuturilor se datoreaza cel mai probabil modificarii receptorului pentru insulina de pe membrana celulara. Factorii care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt concretizat in obezitate sau macar indici ai masei corporale ridicati, fumatul de tutun, o marire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta, scrie doctorulzilei.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA PREDIABETUL?
Prediabetul este faza incipienta a diabetului, care prezinta o parte din simptomele bolii in sine. Este faza in care se mai poate face ceva pentru a se evita evolutia la boala.

Testul celor 5 degete
◾Ridicati 1 deget daca sunteti barbat, nici unul daca sunteti femeie
◾Ridicati 3 degete daca aveti 60+ ani, 2 degete daca aveti 50+ ani, 1 deget daca aveti 40+ ani, nici unul daca aveti mai putin de 40 de ani
◾Ridicati 1 deget daca NU faceti suficient sport, nici unul daca faceti
◾Ridicati 1 deget daca cineva din familie are diabet, nici unul daca nu exista cazuri de diabet in familie
◾Ridicati 1 deget daca aveti hipertensiune arteriala, nici unul daca nu aveti
◾Ridicati 3 degete daca sunteti obezi, 2 degete daca sunteti supraponderali, 1 daca sunteti putin peste intervalul normal de greutate, nici unul daca aveti o greutate normala

Daca la sfarsitul acestui test, ati ridicat 5 sau mai multe degete, exista o sansa foarte buna sa aveti prediabet. Acest tip de diagnostic este bazat pe cercetarile stiintifice ale factorilor de risc ai diabetului. Desi nu e 100% precis, cercetatorii considera ca este o modalitate buna de a estima riscul de diabet.