Acasă Timp liber Spiritualitate Taina ignorata de romani! Este mai puternica decat acatistele

Taina ignorata de romani! Este mai puternica decat acatistele

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Trebuie sa spunem adevarul pana la capat: molitfele, dezlegarile, „acatistele”, sfestaniile s.a. nu pot inlocui Sfanta Liturghie si Sfintele Taine.

Pe parcursul anilor de preotie ne-am confruntat adesea cu solicitari insistente din partea anumitor credinciosi pentru dezlegari, molitfe, citiri de „acatiste”, sfestanii la domiciliu etc., cu scopul marturisit de a scapa de un anume necaz, de a li se implini diferite doleante etc.

Am constatat ca majoritatea nu aveau legaturi cu Biserica decat ocazional. Nici vorba de Sfanta Liturghie, Spovedanie, impartasanie… Ei stiau doar ca trebuie sa prezinte preotului „acatistul”, sa li se citeasca „ceva”, sa dea banutul si sa plece linistiti la treburile lor, cu incredintarea ca si-au facut datoria in fata lui Dumnezeu si ca li se va implini cererea in cel mai scurt timp, scrie Ziarullumina.ro.

Ne-am dat seama, astfel, ca era nevoie de o catehizare ad-hoc, fie cat de scurta, in incercarea de a-i lamuri ca acest mod de a „rezolva” cu Biserica si preotul este de-a dreptul comercial si, in cele din urma, ineficient. A considera, bunaoara, ca „Molitfele Sfantului Vasile cel Mare” sunt mai importante decat Liturghia si ca pot „rezolva” automat raul din viata si casa cuiva este o mare inselare.

Nu trebuie, totusi, sa avansam ideea ca dezlegarile, molitfele etc., chiar savarsite ocazional, ar fi lipsite total de valoare, mai ales atunci cand crestinul necajit vine cu multa credinta si nadejde la preot. Dar a ne limita doar la cele cateva minute de „slujba” este extrem de putin, fata de multitudinea problemelor pe care le au bietii oameni, adesea dramatice.

Din punct de vedere liturgic si duhovnicesc, se recomanda, asadar, un „tratament” complet, pentru ca nici la medic, se stie, ingrijirea unui bolnav nu se limiteaza doar la o simpla consultatie. Practic, credinciosii „rupti” de Biserica trebuie convinsi, intai de toate, sa se ataseze de Sfanta Liturghie. in acelasi timp, sa se pregateasca de Spovedanie, cu post si rugaciune, pe masura puterilor personale, desigur. Spovedania le va fi, apoi, de mare ajutor! Dupa ani in sir de pacate si, adesea, mari intinaciuni, sufletul este curatat si capata putere sa lumineze intreaga lor fiinta. Pasul urmator trebuie sa vizeze neaparat pregatirea pentru impartasanie, intrucat numai impartasindu-se crestinul poate intra in deplina comuniune cu Mantuitorul Iisus Hristos si cu Biserica intemeiata de El.

Trebuie sa spunem adevarul pana la capat: molitfele, dezlegarile, „acatistele”, sfestaniile s.a. nu pot inlocui Sfanta Liturghie si Sfintele Taine. in consecinta, nu pot nici sa ofere sprijinul izbavitor pe care-l asteapta credinciosul aflat in necaz. in schimb, pentru crestinul care participa constant la Sfanta Liturghie si beneficiaza de Sfintelor Taine, in special Spovedania si impartasania periodica, celelalte slujbe aduc mult spor de har si reprezinta, adesea, o calda mangaiere de moment.

Ar fi nedrept, insa, daca am plasa doar in raspunderea credinciosilor mai putin catehizati obiceiul preferintelor exagerate pentru molitfe si dezlegari ocazionale, rupte de viata liturgica a Bisericii… Noi, preotii, gresim mai mult decat ei daca le alimentam aceste obiceiuri, insotite de sperante desarte, intrand in „jocul” credinciosului grabit si „fara de Biserica”, dispus la un schimb mercantil cu Dumnezeu, gata sa-si continue nestingherit, apoi, viata paganeasca de mai-nainte.