Acasă Sanatate Sursa de sanatate din salata verde! Trateaza constipatia, anemia si multe alte...

Sursa de sanatate din salata verde! Trateaza constipatia, anemia si multe alte afectiuni!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Salata verde este una dintre primele legume care apar primavara si care puterea de a stimula pofta de mancare si de a curata organismul la iesirea din iarna.

Salata (Lactuca sativa) este o planta legumicola anuala sau bienala, din familia Asteraceelor. Provine din Egipt, unde a fost cultivata pentru prima data in urma cu peste 3.000 de ani. A fost preluata de greci si de romani si raspandita apoi in toata Europa. Salata verde se cultiva la noi in tara de peste o mie de ani. Exista aproximativ sase soiuri de salata verde.

Frunzele de salata verde sunt o sursa excelenta de substante nutritive, continand vitaminele A, C, B1, B2, K, E si minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor si molibden.

Salata verde se consuma, ca atare, in sandvisuri sau sub forma de salata in amestec cu alte legume sau verdeturi. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.

Frunzele de salata gazduiesc numerosi fitonutrienti necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie, mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, de boli cardiace si de alte boli cronice. Substantele care dau frunzelor de salata gustul amarui au proprietati miraculoase, mai ales atunci cand salata este consumata constant, in cantitati mai mari. Salata verde ne ofera antioxidanti puternici anticancerigeni.

Zeaxantina ce se gaseste in salata verde este un important carotenoid ce asigura protectie impotriva degerenescentei maculare datorate varstei, prin filtrarea luminii excesive la nivelul ochilor.

Prin potasiul continut, o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un real ajutor in prevenirea si reducerea riscului de a avea boli de inima, dar si cancer, accidente vasculare sau cataracta.

Prezenta lectucarimului in salata verde imbunatateste calitatea somnului si ne ajuta sa ne odihnim, salata fiind astfel indicata si la mesele de seara. Sarurile de zinc din componenta salatei ne ajuta sa combatem stresul. In plus, salata verde poate trata durerile de cap.

Multi dintre nutrientii pe care ii contine salata verde ajuta la prevenirea osteoporozei si la imbunatatirea structurii osoase. Salata este o sursa bogata de vitamina K, cea care are un rol important in cresterea masei osoase si previne osteoporoza.

Salata verde previne anemia. Prin continutul de cupru si fier, ajuta la formarea celulelor rosii din sange, ducand la cresterea valorilor hemoglobinei din sange. Este folosita ca tonic excelent pentru persoanele diagnosticate cu anemie. Specialistii afirma ca absorbtia fierului din salata verde este mult mai mare decat cea din suplimentele care contin fier.

In cazul pacientilor care sufera de Alzheimer, salata verde are un rol esential deoarece limiteaza daunele neuronale de la nivelul creierului.

Deoarece are in compozitia sa acid folic, care previne instalarea anemiei in timpul sarcinii, salata verde este recomandata femeilor insarcinate.

Fiind bogata in fibre, consumul de salata previne constipatia si ajuta la detoxifierea colonului. Poate fi folosita cu succes pentru vindecarea altor tulburari gastrointestinale. Enzimele naturale care se gasesc in salata ne ajuta sa avem o digestie buna. Amestecand suc de salata cu suc de lamaie, suc de menta si miere de albine, putem obtine un medicament eficient care trateaza greata, varsaturile, balonarile si indigestia.

Saraca in calorii si cu un continut ridicat de fibre, vitamine si minerale, salata verde este ideala pentru curele de slabire.

Datorita continutului mare de vitamina C, mareste rezistenta la infectii si virusuri. Este indicat consumul acesteia in amestec cu alte legume crude. Astfel, vitaminele sunt conservate iar organismul le absoarbe eficient.

Pentru consum, este indicata salata de culoare verde aprins, chiar verde inchis, deoarece, cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai bogata in nutrienti. Salata verde se pastreaza foarte bine la frigider in pungi sau cutii de plastic.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede