Acasă Sanatate Simti furnicaturi la maini! Vezi ce afectiuni grave ascund aceste simptome

Simti furnicaturi la maini! Vezi ce afectiuni grave ascund aceste simptome

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fiecare dintre noi a simtit furnicaturi (senzatia de ace) sau amorteala la nivelul mainilor si/sau al picioarelor dupa ce a dormit intr-o pozitie incorecta sau dupa ce a stat picior peste picior mai mult timp. Acestea creeaza disconfort, insa dispar dupa un timp si nu semnaleaza ceva grav.

In schimb, daca furnicaturile apar in mod frecvent, spontan, sau daca dureaza prea mult, ar trebui sa consultati medicul. Daca este descoperita cauza, se poate initia un tratament, astfel incat simptomele sa fie ameliorate sau vindecate. Iata cele mai frecvente cauze ale furnicaturilor:

Afectarea nervilor de la nivelul gatului sau spatelui
Daca aveti durere si furnicaturi iradiate de la nivelul gatului catre brate sau de la spate catre picioare, ar putea fi vorba despre un nerv pensat. Acest lucru poate fi cauzat, la randul sau, de o leziune, de o postura incorecta sau de o afectiune de baza, precum artrita. Fizioterapia sau anumite medicamente pot duce, in acest caz, la ameliorare, scrie bzi.

Deficitul de vitamine
Daca furnicaturile apar la nivelul ambelor maini, poate fi vorba despre un deficit de vitamina B12. Oboseala si lipsa de energie, asociate cu furnicaturile, pot semnala prezenta anemiei. Daca analizele de sange confirma deficitul de vitamina B12, suplimentele pot reduce simptomele.

Sindromul de tunel carpian
Lucrul la calculator sau anumite activitati manuale (scrisul, cantatul la un instrument) fac compresie asupra unui nerv de la nivelul incheieturii si pot aparea furnicaturile. O electromiograma si o ecografie sunt necesare pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian.

Daca se confirma diagnosticul, este necesar sa schimbati modul in care va desfasurati activitatile. Daca nu puteti renunta la ele, trebuie sa le efectuati cu pauze mici si dese. Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian include fizioterapie, medicamente antiinflamatoare si, in unele cazuri, este necesara interventia chirurgicala.

Stenoza spinala sau cervicala
Ingustarea spatiilor de la nivelul canalului spinal de la gat sau de la coloana vertebrala poate pune presiune asupra maduvei spinarii si/sau asupra nervilor spinali, ce determina aparitia furnicaturilor. Stenozele spinale sau cervicale pot fi diagnosticate cu ajutorul unei tomografii computerizate sau al unui RMN. Tratamentul acestora include fizioterapie, infiltratii sau chiar interventie chirurgicala, in functie de intinderea acestora.

Diabetul
Nivelul crescut al zaharului din sange intalnit in diabet actioneaza ca o toxina asupra nervilor si poate cauza furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor (neuropatie diabetica). In plus, daca aveti o sete excesiva, foame sau daca urinati frecvent, intrebati medicul in legatura cu dozarea hemoglobinei glicozilate (masoara nivelul glicemiei in ultimele trei luni). Schimbarea stilului de viata si tratamentul medicamentos va pot ajuta sa tineti diabetul sub control.

Neuropatia diabetica
Furnicaturile, amorteala si intepaturile de la nivelul mainilor, picioarelor si degetelor reprezinta simptome ale neuropatiei diabetice sau ale distrugerii nervoase in corelatie cu diabetul. Distrugerea nervilor din diabet poate face greu de sesizat leziunile de la nivelul picioarelor.

Hipotiroidismul
O tiroida cu o activitate mai scazuta poate cauza aparitia furnicaturilor, precum si oboseala, senzatie de frig, crestere in greutate inexplicabila, piele uscata si caderea parului. Hipotiroidismul poate fi diagnosticat cu usurinta prin dozarea hormonilor tiroidieni si poate fi tratat cu ajutorul hormonilor tiroidieni sintetici.

Scleroza multipla
Pe langa furnicaturi, scleroza multipla poate avea si alte simptome, precum vedere dubla, pierderea indemanarii sau tulburari ale vezicii urinare ori ale scaunului. Odata diagnosticata, scleroza multipla poate fi tinuta sub control si incetinita prin intermediul medicatiei.