Acasă Sanatate Semnele care prevestesc bolile grave ale sangelui! Vezi cum te feresti de...

Semnele care prevestesc bolile grave ale sangelui! Vezi cum te feresti de leucemie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Leucemia este cauzata de proliferarea necontrolata a celulelor precursoare ale globulelor albe (blasti). Printre cauzele implicate in aparitia bolii sunt radiatiile si chimicalele, precum si virusul HTLV (care produce leucemia cu celule T a adultului), ce poate fi transmis prin transfuzia de sange.

Boala poate fi recunoscuta prin paloarea pielii, slabiciune, sangerari sau rani fara motiv, febra inexplicabila, scadere in greutate, inflamarea ganglionilor limfatici, tulburari de vedere, sensibilitate in fata infectiilor.

Exista 4 tipuri principale de boala: leucemia acuta mieloida (LAM), leucemia acuta limfoblastica (LAL), leucemia mieloida cronica (LMC) si leucemia limfoida cronica (LLC).

Foarte agresiva este forma acuta, care progreseaza foarte repede in absenta tratamentului. Printre formele mai rar intalnite sunt leucemia cu celule paroase, leucemia cu celule T si leucemia cu limfocite granulare mari. O optiune de tratament este transplantul de maduva, care poate prelungi viata bolnavului, scrie doctorulzilei.

Ce este talasemia

Boala hematologica ereditara rara, talasemia afecteaza capacitatea de a produce hemoglobina, ceea ce are ca rezultat anemia cronica. Exista mai multe forme ale bolii, principalele tipuri fiind beta talasemia (cea mai raspandita in Europa) si alfa talasemia. in cazul formei usoare a bolii, persoana poate duce o viata normala.

in schimb, forma severa necesita periodic transfuzii de sange. Se estimeaza ca in tara noastra, in jur de 300 de persoane cu varsta intre 2 si 40 de ani sunt diagnosticate cu talasemie. Un copil cu un parinte diagnosticat cu talasemie minora are 25% riscuri de a mosteni forma usoara a bolii. in cazul in care ambii parinti au talasemie minora, 1 din 4 copii ai cuplului poate face talasemie majora.

De ce sunt periculoase sangerarile pentru hemofilici

Afectiune hematologica ereditara prezenta cu precadere la persoanele de sex masculin, hemofilia este pusa pe seama absentei sau deficitului unui factor al coagularii (VIII sau IX), elemente necesare pentru oprirea sangerarii dupa traumatisme si pentru prevenirea hemoragiei. Hemofilia poate fi usoara, medie sau severa.

Traumatismele le pot cauza acestor bolnavi episoade de hemoragii spontane, ceea ce necesita tratament de urgenta cu factor de coagulare. in caz contrar, hemoragiile afecteaza articulatiile, provocand artroza. Terapiile profilactice ajuta la scaderea riscului de sangerari in caz de accidente. in tara noastra, exista aproape 2.000 de pacienti cu hemofilie, dintre care 1.200 au forma severa.

Simptome ce anunta boli ale sangelui

Pentru ca pot ascunde boli grave ale sangelui, nu trebuie sa neglijam anumite simptome. Este vorba despre: coloratie rosie-violacee a mucoaselor, sangerari aparute din senin sau dupa lovituri minore, sangerari gingivale sau menstre prelungite, marirea ganglionilor limfatici din regiunea cervicala, inghinala sau axiala, dureri de oase, splina marita, ficat marit, astenie, transpiratii nocturne, febra persistenta, aparitia de tromboze venoase, vulnerabilitate in fata infectiilor.