Acasă Stirile zilei Tech S-a descoperit ecuatia apocaliptica: Calculeaza cand vei deveni zombie!

S-a descoperit ecuatia apocaliptica: Calculeaza cand vei deveni zombie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un matematician canadian a descoperit o ecuatie care poate sa prezica ritmul in care oamenii ar deveni „morti-vii” si afirma ca doar atacurile frecvente si coordonate impotriva „mortilor-vii” ar putea salva rasa umana de la disparitie.

Desi ecuatia poate parea bizara, ea poate fi folosita ca model de previzionare a ritmului de raspandire a bolilor in societatea moderna.

Robert J. Smith si-a publicat ecuatia despre zombie, alaturi de alte modele matematice, intr-o carte intitulata „Mathematical modelling of zombies”, relateaza NBC News, citat de Mediafax.

In calculele sale, zombie sunt considerati „virusurile” unei lumi dominate de monstri.

In ecuatia sa apocaliptica – (bN)(S/N)Z = bSZ -, „N” reprezinta populatia totala, „S” reprezinta numarul persoanelor susceptibile sa fie atacate de zombie, „Z” este numarul de zombie, iar „b” este probabilitatea de transmitere a bolii.

Ecuatia demonstreaza faptul ca „mortii-vii” ar putea pune stapanire pe lume foarte repede si eficient, intrucat nu exista sansa unui „echilibru stabil” care sa permita ca zombie si oamenii sa coexiste in pace sau ca oamenii sa opreasca infectia.

Matematicianul canadian considera ca masurile de incetinire a epidemiei, precum carantina, nu ar face decat sa amane apocalipsa cu zombie, in loc sa o opreasca definitiv, si ca doar atacurile coordonate si frecvente pentru eradicarea epidemiei de zombie ar putea salva omenirea de la disparitie.

Pentru a crea acest model matematic, profesorul Robert J. Smith a folosit o tehnica aparuta in urma cu doua decenii, denumita „ecuatii diferentiale impulsive”, care evidentiaza felul in care socurile subite afecteaza sistemele existente si care sunt adeseori folosite pentru a proiecta orbitele satelitilor.

De altfel, modelele de calcule matematice pentru zombie au contribuit la initierea unui proiect care vizeaza definirea unui model matematic contra unei maladii reale – cea declansata de virusul papiloma uman (HPV).