Acasă Stirile zilei Raspunsul la intrebarea care-i nelinisteste pe romani: De ce cutremurele au loc...

Raspunsul la intrebarea care-i nelinisteste pe romani: De ce cutremurele au loc noaptea?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, a fost intrebat de ce cutremurele puternice par a se produce mereu noaptea, dupa ce un cutremur puternic a lovit Romania in 28 decembrie in jurul orei 1.20. 

„Poate sa fie si pur intamplator. Exista o anumita fluctuatie, de multe ori apar mai multe primavara, toama, iarna, mai putin vara. N-ar fi exclus sa fie o alta influenta, dar principalul motor si principala cauza a cutremurelor ramane tot tectonica. Toate fenomenele secundare, astronomice, meteorologice, variatii de tot genul nu sunt cele care determina producerea cutremurelor mari”, a explicat Radulian la Romania TV.

Oamenii de stiinta au analizat indelung producerea unui cutremur si au cautat sa explice inclusiv de ce cutremurele s-ar produce mai ales dupa caderea serii. Savantii au constatat ca scoarta terestra nu este nici neteda si nici continua. Crapaturi adanci care ajung pana la manta fragmenteaza litosfera in mai multe placi tectonice. Placile tectonice sunt mobile, ele deplasandu-se pe suprafata mantalei cu 3-4 cm/an.

In timpul deplasarii placilor tectonice, acestea inevitabil vor intalni alte placi tectonice in cale. Acestea se vor ciocni iar placa mai grea va intra sub placa mai usoara, se va afunda in mantaua Pamantului si se va topi. Acest proces se numeste subductie. Crapatura scoartei pe unde placa patrunde in manta se numeste fosa. Un astfel de proces a avut loc chiar in noaptea de 28 decembrie. Doua placi tectonice s-au izbit si astfel, a rezultat cutremurul de 5, 3 pe scara Richter.

Prin cartografierea si observarea periodica a activitatii seismice se pot identifica zonele seismice si frecventa cutremurelor, dar in prezent nu exista nicio metoda stiintifica de predictie a momentului producerii unui seism. Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor. O alta metoda de observare a miscarii pamantului este trimiterea unor semnale de pe sateliti la diferite statii de receptie terestre.

Asadar, toate cercetarile nu au reusit sa scoata la lumina momentul exact al producerii unui cutremur, insa este cert ca placile tectonice au activitate de miscare activa. Este inca un adevarat mister de ce majoritatea cutremurelor se produc noaptea, dar oamenii de stiinta cauta cu mare interes raspunsul la aceasta intrebare. Chiar si asa, acestia au dezlegat multe mistere privind producerea cutremurelor.

sursa: evz.ro