Acasă Timp liber Cultura Radiografia dura a sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia! Intre kitsch si dezinformare

Radiografia dura a sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia! Intre kitsch si dezinformare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aurora Petan, presedintele fundatiei Dacica face o radiografie dura sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia. Aurora Petan spune ca prostul gust si lipsa de profesionalism domnesc in sit, conform blogului dacica.ro.

Panourile explicative rasfirate prin sit sunt kitsch, cu texte slabe, cu planuri din anii ’50, cu greseli de scriere, cu nordul (foarte) gresit, cu grafica primitiva. Dar nimeni nu pare sa fie deranjat de asta.

1. Au suporturi kitsch

Chircite, contorisonate, rusticoase precum kitschurile care se vand in marginea soselei, picioarele panourilor arata atat gustul administratorilor monumentului, dar si cat de mult pret pun oficialitatile pe acest monument UNESCO. Nu stiu cate monumente UNESCO au vizitat oamenii astia la viata lor, de nu au invatat ca astfel de lucruri se fac cu designeri, cu graficieni, cu consultanta. Ei se pricep la toate si nimeni nu trebuie sa le aprobe „creatiile” cracanate care populeaza situl. Am ajuns sa regret picioarele din 2014, simple si drepte, inlocuite in 2015 cu aceste „opere”.

Nu trebuie sa ignoram faptul ca acolo se gandeste si munceste din greu pentru a se gasi forma si lungimea optima a picioarelor.

2. Sunt multe si neuniforme

Pe langa ca sunt urate, sunt si multe si marunte. Sigur, nu e bine fara panouri, ne-am plans atata vreme ca nu existau. Dar nici puzderia de acum. Un consultant priceput le-ar fi spus ca aglomerarea de panouri nu are ce cauta intr-un monument UNESCO. La un moment dat, la intrare in sit erau nu mai putin de zece panouri, mai vechi sau mai noi, patrate, dreptunghiulare, de metal, de lemn, cu picioare chircite sau drepte, cu un picior, sau doua, cu trei sau cu patru, de avertizare, de informare, orizontale sau verticale, cu acoperis sau fara, pe fond alb sau pe fond maro, color sau nu, prinse cu benzi sau batute in cuie. Un panou patrat cu un singur picior avertiza ca acolo e sit arheologic, altul, dreptungjhiular, orizontal si cu doua picioare, spunea ca e monument istoric inscris in patrimoniul UNESCO, altul ca acolo e poarta de vest, altul ca nu avem voie sa ne urcam pe monumente, altul, cu patru picioare drepte in forma de capra, spunea cate ceva despre sit in general, un altul, cu patru picioare chircite, inalte, si un soi de acoperis stramb, vorbea despre fortificatie, prezentand un plan cu nordul indicat gresit, deviat cu 45 de grade spre est, un panou cu trei picioare „rustice” zicea doua vorbe despre istoricul descoperirii ruinelor, altul, vertical si pe doua picioare, prezenta regulamentul de vizitare, iar altele doua, pe cate un picior, indicau cele doua trasee de vizitare disponibile.

Am semnalat acest lucru aici, in aprilie 2015. intre timp panourile s-au mai imprastiat, iar cele din stanga intrarii au disparut cu totul. in acest momentu nu exista nici un panou care sa te anunte ca esti la Sarmizegetusa Regia sau intr-un monument UNESCO. imi place sa cred ca se pregateste unul nou.

3. Sunt urateeeee cu spume

Am o banuiala ca sunt facute in word. Asa, tampitel, alb-negru, cu titluri rosii, cu stegulete pentru romana si engleza, cu textul aranjat urat, uneori cu un font, alteori cu altul, cu legenda ingramadita ba la stanga, ba pe centru, ba sub text, ba langa el, ba pe langa imagine, ba sub ea, cu spatiul organizat ca la ei acasa, cu desene de prin anii ’50 (ok, ok, unele sunt din anii ’80). Cu sigla aia din care sunt convinsa ca nu intelege nimeni mai nimic (leoaica „dacica”), cu textul siglei fara diacritice, ca asa e la ei, prin traditie (le-am atras atentia acum 5 ani sa puna totusi diacritice si mi-au spus ca nu mai modifica, pentru ca asa a intrat „in constiinta publica”). Fara corectura, ca lor le iese intotdeauna din prima, desi sunt greseli pe multe dintre panouri.

Concluzii?

Nici explicative, nici interpretative, nici imbracate, nici dezbracate, nici calare, nici pe jos, panourile de la Sarmizegetusa Regia sunt expresia cea mai fidela a unei administratii cu gusturi provincial-kitschoase si a unei echipe de arheologi care lasa impresia ca a ramas ascunsa in beci de frica bombardamentelor din ’44. Dar si a lipsei de interes a forurilor centrale pentru cel mai important monument UNESCO de la noi din tara.

P.S. Am adresat o solicitare Serviciului Public de Administrare a Monumentelor pentru schimbarea acestor panouri. Ce ziceti, vedem in primavara anului viitor niste panouri noi, decente, de bun gust si cu informatie corecta la Sarmizegetusa Regia?

Citeste mai mult aici.