Musetelul
Poate fi utilizat in diverse sosuri si ceaiuri. Protejeaza pielea, calmeaza colicii, indeparteaza durerile de dinti, este antiseptic si relaxeaza.
Menta
Menta este de asemena foarte cunoscuta pentru aroma sa puternica si pentru gustul placut pe care il da sosurilor.
Craitele
Au un gust placut de lamaie si cica orice compot de fructe in care adaugi niste craite devine muuuult mai bun. Turcii le folosesc impreuna cu busuioc, coriandru si leustean la mancaruri cu carne si pilafuri.
Trandafirii
Trandafirii sunt folositi in multe culturi ale lumii, in special ca materie prima pentru apa de roze, un produs secundar al procesului de fabricare a parfumului. Florile sunt cultivate in zonele cu clima temperata, iar plantele cresc si se dezvolta sub diverse forme, unele mai aromate si mai parfumate ca altele. In plan gastronomic, trandafirii sunt folositi in prepararea unei game destul de variate de dulciuri, de la gemuri la siropuri si serbet, si pot totodata orna diverse preparate culinare. Daca nu doriti sa puneti alcool in preparatele pe care le gatiti, in fripturi, de exemplu, puteti inlocui vinul sau berea cu o cantitate mica de apa de trandafiri. Pe de alta parte, petalele de trandafiri sunt uscate pentru prepararea de ceai ori sunt conservate sub forma de jeleuri sau dulceata. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, este bine sa stiti ca petalele multor specii de trandafiri sunt bogate in vitamina C, un nutrient esential vietii.
Ce trebuie sa mai stii despre flori comestibile?
Gatitul cu flori, asa cum am vazut nu este deloc un fapt nou, desi unii o atribuie gatitului avangardist, florile fac totusi parte nu numai din partea decorativa a vietii noastre, dar si din bucataria noastra. Folosite ca si garnitura sau acompaniamnet pentru felurile principale pe baza de carne, peste sau legume, florile nu numai ca ofera o aroma si gust imbietor, atragand prin culoare si dand clasa preparatului, dar tot ele sunt pline de vitamine, minerale, proteine, grasimi, amidon, si aminoacizi ce sunt foarte benefice pentru organism.
– le mananci doar pe cele despre care stii de unde provin, nu pe cele de pe marginea drumului si in nici un caz de la florarie
– alege doar petalele, lasa in pace pistilul, staminele si celelalte parti ale plantei
– ai grija ca florile sa fie proaspat culese si spala-le bine; apoi le poti manca simple sau putin condimentate (unele merg bine cu un pic de sare sau scortisoara sau cu miere), ori le usuci si le folosesti la ceaiuri si infuzii
– odata recoltate, florile au o perioada de viata de pana la 6 zile asa ca e bine sa le consumi inainte de termenul asta
– alergii la polen? nu prea ai ce face cu toate informatiile astea decat daca vrei sa gatesti ceva cu flori pentru prieteni